Николай Василев: Ако сделката за ПИБ е цената за еврозоната, нека я платим

Според Левон Хампарцумян няма лошо държавата да подкрепи частна банка, ако е по правилата

12:40 | 14 юни 2020
Обновен: 14:05 | 14 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

"Приоритет е държавата да няма работа в банковия сектор, но по-голям приоритет е България да влезе в еврозоната след повече от десетилетие забавяне. Ако това ще е цената, нека да я платим". Това каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката.

Той акцентира, че позицията му винаги е била против участието на държавата в бизнеса и тя е била последователна, но обясни, че подкрепя сделката за ПИБ само с надеждата, че това е последното условие за влизането на страната в еврозоната. Василев беше категоричен, че ако не влезе страната в еврозоната, тази сделка ще бъде безполезна.

По думите на икономиста положителният сценарий е, че "държавата ще придобие този миноритарен дял от Първа инвестиционна банка (ПИБ), ще въведем еврото като валута, държавата ще дръпне много напред, цените на акциите ѝ на борсата ще се повишат и някой ден Българската банка за развитие (ББР) може да продаде на печалба тези акции". Василев обаче уточни, че това е възможно, но не е гарантирано.

"Да гарантираш, че някой ще ти изкупи акциите след години - не може. Това е пожелание!", коментира бившият министър на икономиката думите на премиера Бойко Борисов, че акциите, закупени от ББР, ще бъдат продадени на печалба.

Николай Василев изрази мнение, че "държавата няма работа изобщо да има Българска банка за развитие".

Икономистът коментира категорично, че до днес не е чул България да е подала документи, с които да поиска присъединяване към механизма ERM II. Според него това се случва, защото държавата се притеснява да не би да подаде искане, а да ѝ откажат. Другата причина е, че ту искаме, ту не искаме да влизаме в еврозоната.

"Държавата не е подала нищо - нито за еврозоната, нито за банковия съюз. Ако България така се беше мотала с влизането в ЕС и НАТО, до днес щяхме да говорим, че в следващите 300 години ще влезем в ЕС, но няколко поколения ще живеят извън него", каза Василев.

Василев посочи, че сега сме толкова близо до влизане в еврозоната, колкото сме били и през 2009 г.

В същото време банкерът Левон Хампарцумян коментира пред БНТ, че няма нищо лошо държавата да подкрепи частна банка, ако това се прави по правилата. 

"След като има цел да се влиза в еврозоната, да се стабилизира банковата система, ако това се прави по правилата, ако се прави с прозрачност, рационални аргументи, няма нищо лошо", каза Хампарцумян.

За влизането на България в чакалнята на еврозоната банкерът коментира, че е началото на един много дълъг процес. Последните държави, които се присъединиха към еврото, стояха там около 5-6 години, обясни той.

"Доста години сме питали така, че да ни кажат не. Има начин на питане... Освен това общата репутация на държавата като добро място за правене на бизнес е по-важна. В момента устойчивостта на една икономика е по-важна от размера й", отбеляза Хампарцумян.