В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Tуристите обичат слободията в България, зимният сезон пред провал заради паркоместа

доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 24.09.2021

12:38 | 24 септември 2021
Обновен: 13:26 | 24 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Представители на туристическия бранш обсъдиха вчера предизвикателствата пред сектора на среща със служебния премиер Стефан Янев. На срещата присъстваха и четирима министри - на финансите Валери Белчев, на туризма Стела Балтова, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на икономиката Даниела Везиева. На срещата се реши в срок от 10 дни да се излезе с ясна позиция, която да казва с какви инструменти ще се подпомогне бизнесът, като 46-ото Народно събрание вече определи сума от близо 80 млн. лв. за тази цел. Това заяви доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Министър-председателят Стефан Янев отчете добър сезон, което е така. Нямаше места под чадърите и паркоместа. Премиерът начерта и следващият етап, който е зимният сезон. Да постигнем същата интензивност на пътуванията както на вътрешния, така и на външния пазар.” 

Доц. Драганов смята, че за да се случи това, заведенията трябва да работят на максимален капацитет, служителите да получават финансово подпомагане под някаква форма, а обществото да е доволно от мерките. Той посочи обаче, че в туристическия бизнес има неразбиране за това какво е “туризъм”.

“Има ресторантьори, които казва, че имат сериозен оборот от лятото и нямат нужда от мярката “60 на 40”. Но има и хотели, които сериозно се нуждаят от тази подкрепа на държавата. А екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите са напълно забравени. ”

Според доц. Румен Драганов, трябва да се да се акцентира на най-важното, което е всички да работят. 

“Не може заради три старчески дома в Бургас да се затварят заведения в София и Благоевград.” 

Румен Драганов посочи, че няма яснота за начина на използване на нито едно от финансовите пера. В бюджета, който бе актуализиран, има предвидени и 30 млн. лв, които също са планирани за туризма, но никъде не е написано как да се разпределят. 

Експертът по туризма посочи, че чуждестранните туристи са били много доволни от пребиваването в България и свободата, която има тук. Според него, никой реално не е питал или настоявал за някакви конкретни мерки за безопасност. Друго, което доц. Румен Драганов коментира е, че за зимния сезон трябва в курортите и особено в София да има повече места за паркиране, защото самият факт, че няма къде да се спре, отказва туристи от други градове и от чужбина.