В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България – дестинация за чуждестранни инвестиции, при контрол на макроикономическите си проблеми

проф. Ассаф Разин, икономист преподавател в Университета на Тел Авив, изследовател на процесите на глобализацията и автор, лауреат на най-върховото отличие на Израел за наука, култура и изкуство Emet, "В развитие", 20.05.2021

17:20 | 20 май 2021
Автор: Севделина Илиева

Чуждестранните инвестиции са едно добро средство за развитието на България. В Израел, например, имаше много преки чуждестранни инвестиции от САЩ, които ни помогнаха да се превърнем в добре развита страна в технологично отношение. Ние сме страна на StartUp-ите, именно заради инвестициите от САЩ. България също може да се облагодетелства от приходящия капитал и да се превърне в добра дестинация за чуждестранните инвеститори, ако успее да контролира макроикономическите проблеми и капаните поставени от централната банка. Това каза проф. Ассаф Разин, икономист и преподавател в Университета на Тел Авив, изследовател на процесите на глобализацията и автор, лауреат на най-върховото отличие на Израел за наука, култура и изкуство Emet в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Проф. Разин обясни още, че движението на капитал като цяло е нещо положително. Може да бъде неблагоприятно, ако страната е в дълбока валутна криза и има инфлация. Именно тогава капиталите изтичат от страната и се влиза в една хаотична ситуация, поясни той.

Според проф. Ассаф Разин единствения проблем на развития свят е миграцията.

„Има много ограничения, налагани от националните икономики върху самата миграция. Израел е изключителен пример за това как приходящата миграция може да е от полза за страната, икономиката и развитието на технологиите. Ако погледнете Европа, те направиха огромна крачка към свободното движение на хора, чрез основаването на Европейския съюз, но в последно време заради проблемите с бежанците, идващи от Африка и Сирия целият този процес беше ограничен. Според мен Brexit се случи, защото британците не одобряваха свободното движение на хора.“
 

Проф. Разин каза още, че създаването на ЕС е едно от най-значимите събития след Втората световна война.

Единственият проблем за страните от Източна Европа и тези от бившия Съветски съюз е, че политическата ситуация създава антиевропейски движения. Тези анти европейски сили пречат на напредъка и се надявам България да не бъде замесена в такава политическа нестабилност”, допълва още той.

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.