Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Шулева: За 10 г. от България са излезли три пъти повече инвестиции, отколкото са влезли

Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет, "Бизнес старт", 14.05.2021

12:30 | 14 май 2021
Обновен: 13:07 | 14 май 2021
Автор: Александра Попова

България продължава да губи мащабни проекти от съседни държави като Сърбия и Гърция. През последните 10 г. от България излязоха над 30 млрд. лв. инвестиции. Това заяви Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Тенденцията показва, че причините за липсата на инвестиции са дълбоки. Част от тях са липсата на правна сигурност, отказът от правосъдието и корупция“.

"За 2 месеца не може да се изчисти имиджът на България от новото правителство", смята гостът. 

Сред първите ходове на икономическия министър Кирил Петков беше връщането на Стамен Янев начело на Българската агенция за инвестиции.

„Министър Петков иска да заложи на един доста изявен професионалист в областта на преките чуждестранните инвестиции. Стамен Янев е наясно с всички проблеми, които съпътстват инвестиционните решения. Той ще мобилизираха всичките си усилия да направи някакъв пробив в привличането на инвестиции", заяви Лидия Шулева.

Друга тема от разговора беше свързана със задачите на новото служебно правителство и какви ще бъдат новите мерки, насочени към бизнеса.

"Пред икономическия екип на служебното правителство стоят въпросите, свързани с дефицитите в бюджета и как биха могли да бъдат преодолени чрез преструктурирания. Втората задача е свързана с Плана за възстановяване и устойчивост и неговото представяне в Брюксел".

Лудия Шулева заяви, че за да се възстанови икономиката, са нужни малки корекции в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Икономическият и социален съвет прие резолюция, с която обръща внимание на няколко важни въпроса, които трябва да намерят своето отражение в плана", каза гостът. 

"На първо място да се увеличи ресурсът, който е за бизнеса. В първоначалния вариант на Плана такива фондове не съществуваха изобщо, по предложение на Икономическия и социален съвет за тях беше отделен един ресурс от 900 милиона лева. В новата резолюция на съвета предложихме допълни 400 милиона лева, които да бъдат предвидени в подкрепа на бизнеса". 

Вторият аспект в Плана за устойчивост и развитие е свързан със санирането.

„Там прекалено много се акцентира на абсолютните грантове, като би могло да се мисли за комбиниран подход със заемни средства. Икономическият и социален съвет предлага този ресурс да бъде насочен към развитието на зелени инвестиции“.

Последно нещо от Плана за възстановяване, където се налагат промени, е квалификацията и преквалификацията на кадри.

„Икономическият и социален съвет акцентира към допълнителни 300 милиона за подобряването на дигиталните умения на работна сила за гарантиране на устойчиво развитие“.  

„Аз съм привърженик на балансирания бюджет. Въпреки това смятам, че и през тази година трябва да има мерки за подкрепа на бизнеса. Все още пандемията не е отминала – нямаме необходимия имунитет, който да ограничи влиянието й", смята Лидия Шулева.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.