В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България вече не е двигател на европейските процеси в нашия регион

Николай Кръстев, журналист и анализатор, В развитие, 07.04.2021

15:32 | 7 април 2021
Обновен: 19:30 | 7 април 2021
Автор: Николета Рилска

Отдавна изгубихме горивото в нашия двигател, за да теглим Западните Балкани към Европейския съюз. Това заяви Николай Кръстев, журналист и анализатор, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Ние вече не сме двигател на европейските процеси в нашия регион, отстъпихме това място на много други държави”, отбеляза Кръстев.

“България днес стои в ложата и наблюдава отдалеч процесите, които се случват в Западните Балкани”.

Той посочи, че заради позицията на София към присъединяването на Северна Македония в ЕС страната е загубила много средства, свързани с инфраструктурни и бизнес възможности по предприсъединителните фондове на блока.

“Наши източноевропейски партньори като Чехия, Словакия и Унгария донякъде са против външната ни политика”, изтъкна Кръстев.

“В тиха изолация сме сред партньорите, те не ни чуват... Аргументите на България не стигат до тях". 

Според анализатора е необходимо "да се направи гигантска крачка напред, за да се стигне до връщане на договора между София и Скопие”. Той добави, че загубата на позиции на България в Западните Балкани увеличава сръбското влияние.

"Оказа се, че Сърбия се превърна в естествения лидер на Западните Балкани. Днес има повече доверие към Сърбия, отколкото към България”.

Журналистът изтъкна, че България е влязла в схема, която чертае нови линии на разделение между членовете на НАТО, подобно на тази между Гърция и Турция.

Защо според Кръстев можем да станем свидетели на политическа криза в Черна гора - разберете от видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.