В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българските компании са най-слабо дигитализирани в Европа

Ануар Ариди, старши специалист „Конкурентност и иновации“ в Световната банка, В развитие, 22.02.2021

16:28 | 22 февруари 2021
Обновен: 16:29 | 22 февруари 2021
Автор: Магдалена Иванова

Българските компании са най-слабо дигитализирани в Европа, но страната има много възможности за ръст и наваксване. Това каза Ануар Ариди, старши специалист „Конкурентност и иновации“ в Световната банка, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.  

„Но ние можем да посочим приоритети  - при трансакционните технологии и електронната търговия, които са обещаваща възможност за ръст в краткосрочен план има два приоритета. България трябва да подобри дигиталната грамотност и да даде доверие на дигиталните трансакции“.

По думите на Ануар Ариди около една четвърт от хората в България не са използвали електронна търговия. В същото време едва 15% от българските фирми продават онлай при средно 26% за Европа, а само 7% от българските фирми пък са използвали през 2018 г. големи масиви от данни.

„Много е важно решаване на проблема с последната миля. Това е следваща стъпка към отключване на пазара за електронна търговия. България е единствената страна в ЕС, където националните пощенски услуги не са сред топ доставчиците на B2C услуги. При информационните технологии България трябва да се насочи към отваряне на публичните данни и приключване на дигитализацията на държавните услуги. Това е много важно. България създаде агенция за това, но се оказа, че тя не работи“.

Според Ануар Ариди освен това има нужда от промяна на регулациите по отношение на потенциална пазарна доминация.

„ЕС започна да работи в тази посока, но на националното ниво трябва да се работи още много“, каза още старши специалистът от Световната банка.  

„От ключово значение е развитието на екосистема от дигитални стартъпи. Българската ИТ екосистема се развива, но все още не е зряла“.

Ариди посъветва България да удвои разходите за проучвания и развитие при оперативните технологии.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.