В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Петр Коблиц: Регионалните борси да се фокусират върху подкрепата за малки и средни предприятия

Петр Коблиц, главен изпълнителен директор на Пражката фондова борса, В развитие, 15.01.2021

15:25 | 15 януари 2021
Обновен: 15:44 | 15 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Има добри условия 2021 г. да бъде година на нови листвания. Мисля че показахме на много предприемачи в Чехия, че листването е един много добър начин за развиване на компанията. Това заяви Петр Коблиц, главен изпълнителен директор на Пражката фондова борса, в предаването „В развитие“  с водещ Делян Петришки.

„През последните години имаме 5 двойни лисвания с борсата във Варшава“, каза гостът.  

„Сътрудничим си с Варшавската борса, не се конкурираме. Използваме системата на Deutsche Börse - това е системата, която се използва и на австрийския фондов пазар. Друго предимство е, че чешките инвеститори могат да използват полските фондове и обратното. Това помага на инвеститорите от региона много лесно да влагат парите си в Чехия, Полша и Австрия“.

„Има известно ниво на конкуренция за търговските обеми, но тъй като в момента може да листнете компанията си на всеки един от регулираните пазари и е важно да се развива ликвидност“, заяви Коблиц.  

Според госта сега е важно регионалните борси да се концентрират върху програми за подкрепа на малките и средни предприятия, тъй като те са много важни за изграждането на местни екосистеми.

„Трябва да развиваме този трамплин за компаниите и да можем да помогнем на стартиращите компании да растат“.  

По думите на госта факторите на растежа през тази година ще бъдат както ликвидността, така и включването в индекс.

„Все повече мениджъри на активи управляват пасивни портфейли, които копират индексите така, че важното за компаниите е да се търгуват на публичния пазар. Индустриалният сегмент също така е много важен. Както виждате през последните 24 месеца, ако сте технологична компания много лесно ще влезете на пазара, но ако сте част от класическите индустрии, трябва да работите много повече“.

Коблиц заяви, че Пражката фондова борса се готви усилено за създаването на Съюз на капиталовите пазари, но за да може това да бъде постигнато, всички отделни капиталови пазари трябва да бъдат напълно развити.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“  може да видите тук.