В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Биткойн: Доказаното валутно убежище за институционалните инвеститори

Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп", В развитие, 30.12.2020

14:35 | 30 декември 2020
Обновен: 14:39 | 30 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Биткойн същестува от 11 години и е доказал многократно своите преимущества. Но това, което предизвика рекордното рали в цената му, е безпрецедентното печатане на пари от страна на централните банки и самият Covid, който дигитализира живота ни и накара както непрофесионалните, така и институционалните инвеститори да се чувстват по-комфортно в дигиталните активи. Това коментира Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп", в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Налице е действителен институционален интерес към биткойн. Майкъл Сайлър от MicroStrategy инвестира двукратно в токена, като общата сума на инвестицията възлиза на 1 млрд. долара. Square направи същия ход с около 100 млн. долара. Още повече Grayscale Bitcoin Trust увеличи дигиталните си активи на около 2 млрд. долара и не на последно място PayPal разреши ползването на криптовалутата за разплащане".

Според Владислав Драмалиев биткойнът все още не е достигнал целта, заложена в "Бялата книга" - да бъде средство за разплащане.

"Докато пазарната капитализация не достигне определени нива и волатилността не се намали, няма логика в момента той да бъде използван като средство за разплащане поради резките промени в стойността му. Именно поради тази причина той ще продължи да бъде само средство за хеджиране", допълни директорът на фондация "Битхоуп".

"Разликата между сегашните пикове и тези през 2017 година се изразява във факта, че днешните инвеститори в биткойн имат много "по-здрави ръце", т.е. инвестират в дългосрочен аспект и запазват вложенията си и при спадове, а не спекулират краткосрочно с дигиталния актив за бърза печалба".

Гостът прогнозира, че ако има корекции, то те ще бъдат по-скоро минимални и краткотрайни, тъй като предствавянето на криптовалутата е обратнопропорционално на фиатните пари.

"Докато централните банки продължават да печатат пари, посоката на биткойна ще бъде нагоре, тъй като много инвеститори се притесняват от инфлация на долара и еврото, а при биткойн това е невъзможно".

В разговора беше засегна и темата за регулаторния натиск върху криптопазара, като според директора на фондация "Битхоуп" институциите винаги се активизират, когато една дигитална валута започне да привлича внимание, провеждайки "чистка на пазара" и остранявайки тези проекти, които са централизирани и под някаква форма заблуждават пазарните участници.

"Рипъл никога не е бил децентрализирана. Валутата е изцяло централизиран корпоративен проект. Тя може да е първата в радара на финансовите регулатори, но няма да бъде и последната. Точно този тип проекти изчезват първи и ако стойността от тях не е напълно изгубена, се акумулира от по-обещаващите. По този начин фунционира еволюцията в криптопространството и тя ще продължи занапред".

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.