В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Паоло Кота-Рамузино: Рискът не се крие в ядрените арсенали, а в нестихващия антагонизъм

Паоло Кота-Рамузино, генерален секретар на Пъгуошките конференции за наука и световни проблеми, В развитие, 01.12.2020

14:26 | 1 декември 2020
Обновен: 21:56 | 1 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Архитектурата на международната сигурност е все още налице, но е отслабена, като най-голяма заслуга има администрацията на Тръмп. Рискът не се съдържа в ядрените арсенали на големите сили, а при несистемните играчи като Иран, Северна Корея и Пакистан. Това коментира Паоло Кота-Рамузино, генерален секретар на Пъгуошките конференции за наука и световни проблеми, в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки.

"В Близкия Изток и Югоизточна Азия напрежението е изключително високо - ние сме в непрекъснат контакт с хора, базирани в тези региони и според тяхна информация тревогата в тези кризисни точки нараства".

По думите на Паоло Кота-Рамузино не съществува понятие като "малка ядрена война с минимални последици"

"Нестихващият антагонизъм между някои държави като например Индия и Пакистан за Кашмир представлява огромен риск и въпреки че Индия е по-голямата сила от двете, притежавайки повече конвеционални оръжия и по-голяма численост на армията си, в случай на конфликт изстрелването на ядрена бойна глава от страна на Пакистан ще има катастрофални последици, както по отношение на загубени човешки животи, така и за околната среда и междунарадната стабилност".

Визирайки сравнително скорошните събития в Иран, гостът изказа тезата, че международното ядрено споразумение от 2015 г., договорено от Барак Обама и разтрогнато частично от Тръмп, е било безпрецедентно за периода, в който е действало.

"Покушението срещу Мохсен Фахризаде ще се окаже предпоставка да бъдат изгонени инспекторите от Международната атомна агенция към ООН. Техеран беше действително обект на техния строг контрол -  прие да бъде наблюдавана под такава лупа, каквато никоя друга страна не би".

"Сега вероятността Близкия Изток някога да бъде свободен от ядрени оръжия остава все по-далечна", заяви главният секретар на Пъгуошките конференции за наука и световни проблеми

Целия разговор може да видите във видео

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.