В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анализатор: Обедняването на развитите страни е по тяхна вина

Красимир Атанасов, финансов анализатор, В развитие, 29.10.2020

14:08 | 29 октомври 2020
Обновен: 17:38 | 29 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Кризата, причинена от коронавируса, е несравнима с нищо, през което човечеството е преминавало досега. Това заяви финансовият анализатор Красимир Атанасов, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Не можем да сравняваме сегашното положение с Голямата рецесия или с която и да била криза досега. Този път събитията се случиха много бързо и данните, които виждаме в момента са много шокиращи“, заяви гостът.

„В Европа стигнахме до момент, в който затворихме границите, макар че говорим за свободно движение на хора стоки и капитали. Но от друга страна, не всички държави бяха еднакво ударени. Ирландия, която е хъб на технологиите имаше добри резултати, дори Германия е на плюс за разлика от Италия например“.

Атанасов коментира и въпроса защо най-големите намаления на публични инвестиции се забелязват в западните страни, заявявайки, че „до някаква степен развитите пазари започват да стават по-малко атрактивни за инвестиции“.

В  бъдеще гостът прогнозира, че парите ще излизат от развитите пазари и ще отиват към развиващите се.

„Това което виждаме е обедняване на развитите страни и вината е само в тях. Този процес ще продължи, неизбежно е. Крайният резултат от това ще бъде добър, защото ще се балансира икономическият растеж в различните част на земното кълбо, но процесът няма да е лек и ще има много перипетии“.

Според Атанасов е много важно как в момента властите стимулират икономиките, тъй като в западните страни държавата започва да изземва функциите на бизнеса и някои компании изкуствено ще бъдат поддържани вместо да се позволи своеобразен естествен подбор.

„Така се заменя пазарната икономика с централно управление“, което не е устойчиво в дългосрочен план, коментира гостът.

Целия коментар вижте във видео материала.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.