В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пътната карта за сътрудничество със САЩ ще катализира модернизацията на армията у нас

Проф. Тодор Тагарев, министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков, бивш директор на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ и преподавател, В развитие, 15.10.2020

13:26 | 15 октомври 2020
Обновен: 15:29 | 15 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

10-годишната пътна карта за военно сътрудничество между България и САЩ ще канализира някои елементи от модернизацията на армията у нас, основно в киберотбраната. Това каза проф. Тодор Тагарев, министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков, бивш директор на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ и преподавател, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“САЩ имат интерес България да се развива като една стабилна страна в Югоизточна Европа, като един стабилен съюзник. Тези отношения вече се основават и на нормативна база”.

Тагарев отбеляза, че рамката за стратегическо партньорство между България и САЩ от миналата година определя някои основни приоритети - морски заплахи, киберзаплахи и хибридни въздействия.

По думите на експерта САЩ имат водеща роля по отношение на киберотбраната, а сътрудничеството с тях е незаменимо. “Този фокус трябва да остане през следващите години, това би било много добре за нашата сигурност и отбрана”, коментира той.

Според Тагарев споразумението между България и САЩ може да прерасне в международно, тъй като САЩ могат да катализират едни такива процеси.

“В наш интерес преди всичко е да засилим двустранните и многостранни отношения със съюзниците си”.

По думите на госта допринасянето с 2% от БВП към армията на НАТО в настоящите условия зависи от коронавирусната криза. “Имаме пандемична обстановка, яснота, че икономиката ще се свие - с 5,5% според очакванията на БНБ. При това положение няма как да не се съобразяваме с тази обстановка, когато говорим за плана за отбраната”, обясни той.

Целия коментар може да видите във видеото

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.