В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Решаването на косовския проблем ще укрепи и сръбско-албанските отношения

Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, В развитие, 03.09.2020

13:17 | 3 септември 2020
Обновен: 15:55 | 3 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Бъдещето разрешаване на косовския проблем ще успокои взаимните отношения между сърби и албанци. Това мнение изрази Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Надпреварата между Сърбия и Косово възникна отново в последната година, когато САЩ и ЕС започнаха да проявяват активност по отношение на този ключов на Западните Балкани въпрос. Те убеждаваха Косово, че митата трябва да бъдат отменени и диалогът трябва да се промени".

Според Бобев Косово продължава да държи на постановката, че окончателният документ, финализиращ диалога, трябва да завърши с взаимно признаване на двете страни.

"Вашингтон се фокусира върху икономическата проблематика, докато политическите въпроси остават приоритет на Брюксел".

"Общата цел а необходимото окончателно решение, което да е юридическо обвързващо под формата на международно признат документ", обясни бившият посланик на България в Албания и Косово.

Бобев изтъкна, че ЕС продължава да е основен координатор и посредник в диалога, макар че по отношение на него не може да се констатира особен напредък.

"Общ език може да се намери в икономическата проблематика. Косовският премиер Абдула Хоти отива с готов списък на големите инфраструктурни обекти, които очаква да бъдат финансирани от едни или други структури".

Боби Бобев застана зад тезата, че смисленият финал  на диалога е признаването на косовската независимост. Според него компромисът в случая е "всеки да се лиши от нещо".

От друга страна, гостът отчете съществуванего и на албанския фактор. "Косово е втора албанска държава. Те имат и решаваща политическа роля в Македония. Другата страна на въпроса са позициите на Сърбия", посочи той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.