Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преговорите между Сърбия и Косово - обект на множество интереси

Димитър Гърдев, дипломат, Светът е бизнес, 10.07.20

21:57 | 10 юли 2020
Обновен: 16:39 | 20 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп видя в казуса Косово и Балканите една възможност да постигне рязък пробив и успех, затова и имаше повишен интерес. Това коментира дипломатът Димитър Гърдев в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

“На Балканите и в Косово беше изпратен специалният пратеник на Тръмп - посланик Ричард Гренел. Брюксел беше изхвърлен от този процес много рязко от страна на президента Хашим Тачи. Специалният пратеник на американския президент рязко се изказваше срещу ЕС. А пратеникът на ЕС беше неглижиран от страна на Косово”.  

Според Гърдев причината президентът на Косово Хашим Тачи да бъде обвинен за военни престъпления от Службата на Специалния прокурор в Хага е това, че "се готвеше сделка в центъра на Европа без участието на Европа - даже демонстративно беше отхвърлена".  

“Влиянието на САЩ в Косово е огромно, но това не е щат на САЩ, това е Европа”.  

По думите му, ако сделката за размяна на територии между Косово и Сърбия се осъществи, Европа би могла да бъде поставена в много тежко положение. 

“Защото това е пряко свързано с приемането на Сърбия за член на ЕС, признаването на Косово и най-важното - това ще е прецедент, който ще стовари огромна тежест впоследствие”, обясни дипломатът. 

Гърдев посочи, че неслучайно Русия тихо подкрепя тази сделка.  

“Ако се разменят територии за независимост между Косово и Сърбия, веднага ще се разменят територии за независимост и с Крим например”. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" гледайте тук.