Белият дом ще бъде домакин на разговори между лидерите на Сърбия и Косово

Преговорите ще започнат на 2 септември

08:25 | 14 август 2020
Обновен: 08:25 | 14 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерите на Сърбия и Косово ще се опитат да разрешат своя дългогодишен спор в Белия дом следващия месец, заяви в четвъртък вечерта служител на администрацията на Тръмп, съобщава Bloomberg.

Ричард Гренел, специалният пратеник за двете страни и бивш посланик на САЩ в Германия, направи съобщението в Twitter. Той каза, че преговорите ще започнат на 2 септември.

Администрацията на Тръмп се опита да играе ролята на посредник в конфликта от началото на тази година. Плановете за среща в Белия дом между сръбския президент Александър Вучич и президента на Косово Хашим Тачи пропаднаха, когато Офисът на специализираната прокуратура за Косово в Хага повдигна обвинения по десет престъпления на Тачи и други сепаратисти по време на войната със Сърбия преди две десетилетия, които включват убийства, преследвания и мъчения.

Етническо-албанското мнозинство в Косово изисква признаване за суверенна държава след едностранно обявяване на независимостта през 2008 г. - почти десетилетие след бомбардировките на НАТО. Сърбия пък обещава никога да не се отказва от историята си и от територията, която включва древни свети места на Сръбската православна църква. Сред исканията е и автономия за 100 000 сърби, които все още живеят в Косово.

И двете страни са заинтересовани от присъединяването към Европейския съюз и конфликтът трябва да бъде решен преди да могат да получат членство.

Съобщението в Twitter на Гренел дойде часове, след като президентът Доналд Тръмп обяви споразумението между Израел и Обединените арабски емирства, което ще доведе и до нормализиране на отношенията между двете държави.