След неуспеха на Тръмп: ЕС поема инициативата за сближаване между Сърбия и Косово

Германският канцлер и френският президент ще проведат видеоконферентен разговор с лидерите на двете балкански страни

08:31 | 10 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Европейските дипломати поемат инициативата за разрешаване на един от най-тежките проблеми в региона след неуспешните усилия на американския президент Доналд Тръмп за дипломатическа победа миналия месец, съобщава Bloomberg. 

Това е последната развръзка между САЩ и Европейския съюз на Балканите, където дипломати обвининяват администрацията на Тръмп в отстраняването им от разговорите между Сърбия и Косово, чиято кулминация трябваше да бъде по време на среща на лидерите на страните в Белия дом. 

Срещата на 27 юни обаче се разпадна заради обвинения срещу президента на Косово Хашим Тачи ден по-рано. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще проведат видеоконферентен разговор с лидерите на Сърбия и Косово в петък - два дни преди срещата на върха на ЕС, в опит да подновят усилията, попаднали в задънена улица. 

ЕС трябва да се справи с контрола над балканската дипломация и не може да си позволи да предаде ключов въпрос от европейските интереси на САЩ, тъй като Сърбия и Косово търсят път за присъединяване към 27-членния блок, посочиха четирима служители, запознати с дискусиите. Специалният пратеник на САЩ в региона Ричард Гренел заяви, че подкрепя инициативата на блока. 

През последното десетилетие дълговата криза в Гърция, Brexit и вече Covid-19 подхранват съпротивата сред някои страни членки на ЕС да подкрепят присъединяването на по-бедните бивши комунистически държави. 

Това даде възможност на САЩ, Русия и Китай да засилят влиянието си в региона. Вече има признаци обаче, че отказът на някои членки на ЕС може да не е толкова твърд. 

През март правителствата на ЕС дадоха зелена светлина по пътя за членство в Северна Македония и Албания, като преодоляха неодобрението на Франция след месеци обсъждания. Междувременно Хърватия, друга държава от региона, както и България очакват одобрение за членство във валутния механизъм ERM II, като според запознати източници това може да се случи до края на тази седмица. 

Белград и Прищина постигнаха ограничен напредък в усилията си за присъединяване към ЕС, в голяма степен поради противопоставяне им след войната през 1998-1999 г., която доведе до независимостта на Косово. Сърбия, която е изправена пред бурни протести след изказване на президента Александър Вучич, който обяви намерения за въвеждането на полицейски час отново в Белград заради ръст на новозаразените с коронавирус, продължава да отказва да признае независимостта на страната. 

Представителите на ЕС заявиха, че не е възможно споразумение между двете страни без САЩ и че американският ангажимент е добре дошъл. Но те бяха критично настроени към администрацията на Тръмп, включително към Гренел, обвинявайки САЩ, че са поемат инициативата сами и това пречи на дългогодишните им дипломатически усилия, а основното желание е бърза победа на Тръмп.