Вучич ще се опита да потуши протестите в Сърбия преди преговорите с Косово

Сръбският президент смята, че определени политически кръгове искат да отслабят позициите му точно преди преговорите с Косово

19:00 | 9 юли 2020
Обновен: 19:15 | 9 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Bloomberg
Президентът на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Bloomberg

Сърбия забрани събиранията на големи групи хора, а президентът на страната Александър Вучич се обяви против масовите протести срещу плана на Белград за възстановяване на мерките срещу коронавиурса. Междувременно държавният глава замина за Париж за ръководените от Европейския съюз преговори за възстановяването на отношенията между Сърбия и Косово. По време на протестите, които са най-големите досега, откакто Вучич е на власт от 2014 г., десетки граждани пострадаха след сблъсъци с полицията, пише Bloomberg в свой анализ.

Антиправителствените демонстрации в балканската страна се случват след убедителната победа на управляващата партия на изборите от 21-ви юни. А Вучич отправи обвинения, че „вътрешни и чуждестранни сили“ се опитват да отслабят позициите му преди преговорите.

Властите в Белград твърдят, че насилието на протестите е било провокирано от крайно десни активисти, като сръбският президент заяви, че повторното прилагане на строги мерки срещу разпространението на коронавируса е необходимо, за да се намалят случаите на Covid-19 в страната. Именно това накара на улицата да излязат още много опозиционни групи.

„Знаем как да защитим мира и стабилността в страната от хулиганството и актовете на насилие, които шокираха всички“, заяви Вучич във видео обръщение по време на полета си за Париж. Той призова за сдържаност след сблъсъците между полицията и протестиращите, някои, от които успяха да влязат в сградата на парламента в сръбската столица.

Вучич ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон тази вечер, а преди това ще участва в конферентен разговор с него, германския канцлер Ангела Меркел и представители на ЕС. Поредицата от тези разговори е подготовка за преговорите с представители на Косово, които ще се проведат в неделя в Брюксел.

Целта на преговорите е да се възстановят отношенията между двете балкански страни, които бяха във война преди две десетилетия и трябва да разрешат споровете помежду си, за да може в бъдеще да получат членство в ЕС.

В сряда протестите се разшириха в национален мащаб и се проведоха демонстрации в северния град Нови Сад, където демонстранти се опитаха да подпалят офиса на управляващата партия. Междувременно комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович отправи остри критики срещу сръбското правителство, след като се появиха видеа в социалните мрежи, на които се вижда как полицаи използват сълзотворен газ срещу демонстрантите и пребиват хора с палки на улицата.

„Насилственото разпръскване на хората от страна сръбската полиция вчера в Белград предизвиква сериозна тревога по отношение на спазването на човешките права“, написа тя в профила си в Twitter.