Насилие избухна в Сърбия заради план за връщане на полицейския час

По думите на сръбския президент Вучич нови ограничителни мерки са необходими заради запълване капацитета на болниците

08:57 | 8 юли 2020
Обновен: 10:32 | 8 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хиляди протестиращи се сблъскаха с полицията в столицата на Сърбия Белград, след като президентът Александър Вучич заяви, че този уикенд градът ще бъде блокиран заради ръста в новите случаи на заразени с коронавирус, съобщава Bloomberg. Болниците в Белград са запълнили капацитета си с хора, лекуващи се от вируса.

Полицията използва сълзотворен газ, за да отблъсне протестиращите, които дори за кратко нахлуха в сградата на парламента в центъра на Белград, съобщи телевизионният оператор N1.

Балканската държава отмени отмени едни от най-строгите ограничителни мерки в Европа през май заедно с останалата част от континента, след като мерките за социално дистанциране помогнаха за овладяване на заразата.

„Новият ръст на заразени с коронавирус обаче затруднява националната здравна система“, каза Вучич.

„Ситуацията в Белград е тревожна“, заяви Вучич по време телевизионна пресконференция. По думите му болниците са буквално препълнени.

Протестиращите се събраха пред сградата на парламента малко след изказването на президента с искане за оставката му. Управляващата сръбска прогресивна партия на Вучич спечели конституционно мнозинство на изборите миналия месец и той заяви, че до 25 август ще бъде съставено ново правителство.

Сърбия бързо ще построи нова болница с 800 до 1000 легла, каза Вучич и добави, че има риск болестта да продължи и през зимата, когато може да съвпадне със сезонния грип.

„Ще бъдем изправени пред трудна есен с коронавируса“, каза той, като добави, че дотогава няма да има ваксина.

Четири други сръбски града също са силно засегнати, като 13 нови смъртни случаи от коронавирус са регистрирани във вторник. Това е най-високата дневна смъртност за страната от началото на пандемията. Около 330 са починали от Covid-19 до момента.