Напрежение след изборите в Сърбия: Расте броят на заразените с Covid-19 политици

Страната обмисля завръщане на част от мерките, по-рано Новак Джокович също даде положителен тест за коронавирус

15:48 | 29 юни 2020
Обновен: 16:19 | 29 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: ANDREJ ISAKOVIC
Снимка: ANDREJ ISAKOVIC

Коронавирусът, чието разпространение се увеличава в югоизточната част на Европа, засегна и политиците в Сърбия, след като страната проведе избори, съобщава Bloomberg. 

Властите се подготвят за затягане на мерките от понеделник, а опозиционните партии, които бойкотираха изборите на 21 юни отчасти заради опасността от разпространението на коронавируса, обвиниха правителството за провеждането на вота. 

Ръководителят на сръбския правителствен офис в Косово, говорителят на парламента и министърът на отбраната на страната обявиха, че са дали положителни тестове за коронавирус, като двама от тях присъстваха на събитието, с което беше отпразнувана победата на изборите заедно с президента Александър Вучич. Членове на избирателната комисия също са заразени, предаде вестник Novosti.

Огнищата на вируса бяха открити, след като повече хора престанаха да спазват мерките за социална дистанция в Сърбия, както и след провеждането на Adria Tour, като малко по-късно стана ясно, че сръбският тенисист Новак Джокович и българинът Григор Димитров са дали положителни тестове за коронавируса. 

Увеличението на новозаразените се регистрира и след изборната победа на Сръбската прогресивна партия на Вучич, след която последваха протести заради обвинения, че правителството е подкопало условията за провеждането на честен вот в страната. 

“Провеждането на фалшиви избори и настояването жителите да участват, заедно със изнудването и заплахите, създава допълнителен риск с непредвидими последствия за всички сръбски граждани”, заявиха представители на Алианс за Сърбия, най-голямата опозиционна група, която бойкотира изборите. 

Премиерът Ана Бърнабич отклони критиките и заяви, че ръстът на новите случаи отразява глобалната ситуация. 

Случаите на

Въпреки че правителството в Сърбия няма планове за завръщане на извънредното положение, в рамките на което страната въведе едни от най-строгите мерки в Европа, някои градове, включително столицата Белград, ще ограничат възможността за обществени събирания, заяви премиерът пред Pink TV.

Тя не спомена възможни рестрикции, които да отложат повторното гласуване, на което се очаква над 200 хиляди души да дадат вота си. 

Събрия няма високо ниво на смъртност от заразата, подобно на други европейски страни като Италия и Великобритания. Здравното министерство на балканската държава обяви близо рекорден брой на новозаразени в неделя - 254, с което общият брой на потвърдените случаи на заразени в страната достигна 14046, а жертвите са 270. 

Съседна Румъния, една от най-тежко ударените държави в източната част на Европейския съюз, също отчита ръст на новозаразените след 15 юни, когато правителството започна да облекчава мерките. Тя съобщи за 269 нови случаи на заразени в понеделник и 22 жертви, с което смъртните случаи в страната станаха 1634.