Сърбия обмисля връщане на полицейския час в Белград

Страната ще строи нова болница с между 800 и 1000 легла

21:18 | 7 юли 2020
Обновен: 21:35 | 7 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сърбия планира да върне полицейския час в столицата Белград този уикенд на фона на растящия брой на новозаразени с Covid-19, който е предизвикателство за капацитета на болниците в страната, заяви президентът Александър Вучич, цитиран от Bloomberg. 

Балканската страна с население от 7 милиона премахна една от най-строгите блокади в Европа през май, заедно с останалата част от континента, след като мерките за социална дистанция помогнаха за овладяването на пандемията. 

“Сега обаче капацитетът на болниците, които лекуват пациенти с коронавирус, е запълнен”, заяви Вучич във вторник. “Ситуацията в Белград е тревожна. Болниците са буквално пълни”, коментира той по време на пресконференция. 

Вучич, чиято Сръбска прогресивна партия спечели мнозинство на изборите през миналия месец, заяви още, че новото правителство ще бъде съставено до 25 август. 

“Сърбия бързо ще построи нова болница с между 800 и 1000 легла”, обяви Вучич, като добави, че има риск Covid-19 да продължи да се разпространява и през зимата, когато може да се обърка със сезонен грип. 

“Ще имаме трудна есен с коронавируса”, коментира президентът. “Няма да има ваксина дотогава”, добави той. 

Четири други града на Сърбия също са силно засегнати, като страната съобщи за 13 нови смъртния случая вследствие на коронавируса във вторник - най-големият брой от началото на пандемията. 330 са жертвите на Covid-19 в Сърбия до момента.