Bloomberg: България и Хърватия се доближават до приемането на еврото

Двете страни могат да получат одобрение за присъединяване към ERM II още тази седмица

18:12 | 9 юли 2020
Обновен: 18:15 | 9 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

България и Хърватия се насочват към одобрение за чакалнята на еврозоната, в ход, който ще бъде първият за разширяване на валутния съюз от 2015 г. насам, съобщава Bloomberg. 

Решението, което ще позволи на двете източноевропейски държави да се присъединят към ERM II, вероятно ще бъде взето на срещата на финансовите министри на региона в четвъртък и петък, твърдят запознати източници. Очаква се изявление на Европейската централна банка след края на срещата в петък. 

Говорител на ЕЦБ е отказал да коментира темата пред Bloomberg. 

Нарастващ брой

Ходът подчертава продължаващото желание на страни да приемат еврото въпреки дълговата криза, която последва след глобалния финансов колапс през 2008 г. и многото прогнози за края на блока. Преминаването към еврото, което остава втора глобална резервна валута след долара, се разглежда в източната част на континента като средство за привличане на инвестиции. 

Последната страна, която се присъедини към еврозоната, беше Литва преди пет години. Другите четири източноевропейски страни в еврозоната са Естония, Латвия, Словакия и Словения. 

ЕЦБ ще определи базов курс за конвертирането на хърватската куна и българския лев към еврото още в петък, твърдят запознатите източници. Двете страни могат да се присъединят към еврозоната най-рано след две години.