Израел и ОАЕ постигнаха дипломатически напредък с историческо споразумение

Тръмп, Нетаняху и Мохамед бин Зайед се надяват историческият пробив да постигне мир в Близкия изток

21:31 | 13 август 2020
Обновен: 21:33 | 13 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Принц Мохамед бин Зайед. Снимка: Bloomberg
Принц Мохамед бин Зайед. Снимка: Bloomberg

Израел и Обединените арабски емирства постигнаха историческо споразумение в четвъртък, което се очаква то да доведе до нормализиране на дипломатическите отношения помежду им.  В съвместно изявление американския президент Доналд Тръмп, израелския премиер Бенямин Нетаняху и престолонаследника в Абу Даби Мохамед бин Зайед изразяват надеждата, че „историческият пробив ще постигне мир в Близкия изток“, предава BBC. 

Като резултат от примирието Израел ще спре плановете си за анексиране на големи части от окупирания Западен бряг. 

Досега Израел не е имал дипломатически отношения със страните от Арабския залив. Споделените опасения относно регионалното влияние на Иран обаче доведоха до неофициални разговори между тях. 

Договорката е постигната по време на телефонен разговор днес между Тръмп, Нетаняху и Зайед.  Минути по-късно Нетаняху написа в Twitter, че това е  „исторически ден“, а посланикът на ОАЕ в САЩ Юсеф Ал Отайба заяви, че това е „победа за дипломацията и за региона“. 

Споразумението бележи едва третия израелско-арабско мирен договор след обявяването на независимостта на Израел през 1948 г. Първият е сключен с Египет през 1979 г., а вторият с Йордания през 1994 г. 

Какво е договорено? 

През следващите седмици делегации от Израел и ОАЕ ще се срещнат, за да подпишат двустранни сделки по отношение на инвестициите, туризма, директните полети, сигурността, телекомуникациите, технологиите, енергетиката, здравеопазването, културата, околната среда, създаването на посолства и други области на взаимно сътрудничество. 

„Създаването на директни връзки между две от най-динамичните общества в Близкия Изток и развитите икономики ще преобразува региона чрез стимулиране на икономическия растеж, засилване на технологичните иновации и изграждане на по-близки отношения между хората“, се казва в съвместното изявление. 

Израел също ще „спре декларирането на суверенитет над очертаните области“ във Визията на президента Тръмп за мир между Израел и палестинците, с която той даде подкрепата си за анексирането на еврейски селища на Западния бряг и стратегическата долина на Йордания от страна на Израел.   

Палестинците предупреждават, че подобен ход ще унищожи надеждите им за жизнеспособна бъдеща независима държава и ще наруши международното право - позиция, подкрепена от голяма част от международната общност. 

В съвместното изявление се казва, че Израел ще "съсредоточи усилията си сега върху разширяване на връзките с други страни от арабския и мюсюлманския свят" и че САЩ и ОАЕ ще работят за постигането на тази цел. 

ОАЕ и Израел също ще се присъединят към САЩ за стартиране на „Стратегическа програма за Близкия изток“, като тримата лидери отбелязват, че „споделят подобна перспектива по отношение на заплахите и възможностите в региона, както и споделен ангажимент за насърчаване стабилност чрез дипломатически ангажименти, засилена икономическа интеграция и по-тясно координиране на сигурността“.