Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Боби Бобев: Диалогът между Косово и Сърбия може да бъде възстановен

Проф. Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, Светът е бизнес, 09.06.2020

21:17 | 9 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Отмяната от страна на Косово на стопроцентовите мита върху сръбски стоки е крачка напред и отваряне ново пространство, в рамките на което диалогът между двете държави може да бъде възстановен. Това мнение изрази проф. Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"През последните няколко месеца се нагледахме на странни сюжети в косовските реалности. Първо – едно дълго и мъчително договаряне на коалиционни отношения и създаване на правителство след изборите, последвано от странният факт за иницииран вот на недоверие към същото правителство от партия коалиционен партньор, впоследствие разговори за нова коалиция. Реалната обстановка е твърде неблагоприятна за това ново правителство", обясни Бобев.

"Косово винаги е демонстрарило непримиримост към тези разговори. Те винаги са смятали, че Белград трябва да признае тяхната независимост. Но Вучич винаги справедливо е казвал, че за да се постигне компромис, двете страни ще трябва и да загубят, и да спечелят по нещо. Отпадна и идеята за размяна на територии", допълни гостът.

Бобев потвърди, че Балканите произвеждат повече политическа събитийност, отколкото могат да понесат. За пример даде изборите в Сърбия, в Северна Македония, напрежението в гръцко-турските отношения, сагата около косовското правителство.

"В Албания се случва остро протипоставяне на политическите вектори между Албанската социалистическа партия и Демократическата партия. Въпреки това в петък смесен политически комитет на двете партии постигна съгласие и споразумение за изборната реформа в Албания", открои като добра новина проф. Бобев. Той се надява да има и реформа в правосъдната система в страната.

За определянето на идентичността в Северна Македония и още други интересни фрагменти от новата история на Западните Балкани - вижте видеото с целия разговор.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.