Косово премахва ограниченията за търговия със Сърбия

Целта на Прищина е да нормализира отношенията си с Белград, за да получи членство в ООН

13:48 | 6 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на Косово Хашим Тачи. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Президентът на Косово Хашим Тачи. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Косово премахва ограниченията за търговия със Сърбия, като по този начин Прищина проправя пътя за подновяване на преговорите с Белград. Това се случва само няколко дни, след като косовският парламент одобри новото правителство с министър-председател Авдулах Хоти от дясноцентристката „Демократическа лига“, съобщава Bloomberg, като се позовава на информация на сръбската държавна телевизия RTS.

Решението, което влиза в сила веднага, ще бъде временно и ще зависи от резултата от преговорите на Косово със северния ѝ съсед. Също така Косово очаква правителството на Сърбия да спре да действа против пълното международно признаване на независимостта ѝ.

Косово, която е една от най-бедните държави в Европа, е частично призната държава и все още не успява да получи пълната подкрепа на международната общност. Страната обяви независимост от Сърбия през 2008 г., близо десетилетие след войната в региона, която бе прекратена с бомбардировки от страна НАТО срещу подкрепяните от Белград сили.

Прищина въведе 100% мито върху сръбския внос през 2018 г. Ходът бе реакция срещу либирането на Белград против членството на Косово в редица ключови международни организации. Именно повишеното напрежение доведе до отлагането на преговорите между двете страни, чийто посредник е Европейският съюз (ЕС).

Премиерът на Косово обещава да сключи сделка за нормализиране на отношенията със Сърбия, което ще позволи на страната да заеме място в ООН.