Косово постави нови условия за внос от Сърбия, Белград ги отхвърли

Правителството на Косово постанови, че пратките от Сърбия трябва да бъдат етикетирани с документи, които ясно признават Косово като държава

16:36 | 31 май 2020
Външният министър на Сърбия Ивица Дачич. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Външният министър на Сърбия Ивица Дачич. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Напускащото правителство на Косово постави нови условия за внос от съседна Сърбия, а Белград веднага ги отхвърли като неприемливи. Така надеждите за възстановяване на преговорите между двете страни утихнаха, сочат публикации в местните медии, цитирани от Bloomberg.  

Правителството на Албин Курти постанови, че пратките от Сърбия трябва да бъдат етикетирани с документи, които ясно признават Косово като държава, съобщи базираният в Прищина вестник "Газета" на своя уебсайт в неделя, публикувайки факсимиле от решението. 

"Сърбия, която се закле никога да не признава бившата си провинция като отделна държава, поиска мярката да бъде отменена", заяви външният министър Ивица Дачич в интервю за базираната в Белград държавна телевизия RTS.  

Въпреки че това развитие може допълнително да забави нормализирането на отношенията между съседите, продължаването на политиката вероятно ще трябва да се извърши от новото правителство, което ще замени коалиционния кабинет на Курти още през тази седмица. 

Двете държави трябва да разрешат споровете си, за да бъде обмислено членството им в Европейския съюз.  

"Нямаме намерение да възобновяваме диалога, докато тези мерки не бъдат отменени", заяви Дачич по RTS. "Сърбия няма да признае Косово, но иска диалог, компромис", добави той.  

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Преговорите с посредничеството на ЕС спряха през 2018 г., след като сръбското лобиране срещу членството на Косово в международни организации предизвика репресивно мито от 100% върху износа от по-голямата съседка.  

В началото на тази година Курти се съгласи постепенно да премахне тарифата, при условие че Сърбия прекрати своята глобална кампания против признаването на Косово като суверенна държава.