Косово одобри ново правителство, ще затопля отношенията със Сърбия

Авдула Хоти, бивш финансов министър, ще ръководи правителството в Прищина

18:49 | 3 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Косово одобри ново правителство, преодолявайки продължителната борба за властта, като назначи за министър-председател икономист, който се ангажира по-рано да премахне търговските бариери за сръбските стоки, съобщава Bloomberg. 
Законодателите одобриха Авдула Хоти, бивш финансов министър, за ръководител на следващото правителство в сряда. “Демократичната лига” на Хоти е в управляваща коалиция с няколко по-малки партии, които заменят правителството на премиера Албин Курти, който беше отстранен през март след спорове за възобновяване на преговорите с Белград.
Ключовото предизвикателство за новия кабинет ще бъдат разговорите със Сърбия, която отказва да признае Косово като страна. И двете държави, които водиха война през 1998-1999 г., преди Косово да се отдели едностранно от Сърбия почти десетилетие по-късно, трябва да подобрят връзките си, преди да се насочат към членството в Европейския съюз. 
„Ще работим за запазване на приятелските отношения, без които Косово не може да постигне напредък към интеграцията в ЕС“, каза Хоти преди гласуването.
Междувременно няколкостотин души протестираха пред косовския парламент с настоявания за предсрочни избори. Партията на Курти бойкотира гласуването за назначаване на Хоти.
Напрегнатите отношения
Косово, една от най-бедните страни в Европа, все още се бори за пълно международно признание, като междувременно Сърбия използва подкрепата на съюзниците Русия и Китай, за да му се противопостави. Лобирането на Белград срещу Косово накара Прищина да въведе мита върху вноса от съседна Сърбия през 2018 г., замразявайки търговията помежду им и попречвайки на преговорите с ЕС. 
Под натиска на западните страни Курти частично премахна търговските бариери, но отказа да се върне към преговорите с Белград и отрече възможността за евентуална размяна на територии между двете страни, която по-рано беше дискутирана.  
Хоти обеща да разреши свободна търговия със Сърбия, въпреки че неговият коалиционен кабинет включва партия, чийто лидер Рамуш Харадинай е сред политиците, въвели наказателните митата по-рано.
Новият премиер заяви, че няма да позволи промяната на границите на Косово. Той добави, че непосредственият приоритет за правителството ще бъде борбата с пандемията и работата по икономическото възстановяване на страната след коронакризата.