В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политическото бъдеще на полския президент Дуда зависи от изборите в САЩ

Войчек Пжибилски, главен редактор на Visegrad Insight и президент на Res Publica Foundation, В развитие, 14.07.2020

15:07 | 14 юли 2020
Обновен: 15:07 | 14 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Във вътрешнополитически план повторно избраният президент на Полша Анджей Дуда ще продължи промените в съдебната система в страната. Очаква се да бъдат направени опити съдебната власт да бъде подчинена на правителството. Във външнополитически план Дуда е силно зависим от изхода на президентските избори в САЩ, тъй като той инвестира много в отношенията си с Тръмп. Това каза Войчек Пжибилски, главен редактор на Visegrad Insight и президент на Res Publica Foundation, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Очакванията са Дуда да загуби това свое предимство, защото е малко вероятно Тръмп да бъде повторно избран за президент. Дуда вече няма авторитет в Централна и Източна Европа. На практика Доналд Тръмп е единственият съюзник на Дуда от Запада, така че предстои да видим какво ще стане и с тези дипломатически процеси".

Той коментира, че крайният резултат от втория тур на президентските избори в Полша е повратен момент за страната.

"Победата на Дуда завърши един двугодишен изборен цикъл, в който се проведоха местни, парламентарни и европейски избори. При повечето от тези избори партията „Право и справедливост“ печелеше въпреки натиска от страна на опозицията", допълни Пжибилски.

"Победата на Дуда потвърждава доминацията на управляващата партия в страната. Неговата партия ще е напълно отговорна за ставащото в страната".

Гостът обясни, че предизборната кампания е била силно поляризирана и че разделението в полското общество е изключително голямо.  

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.