Изборите в Полша ще са поредният ключов момент за бъдещето на Европа

Според експерти победа на президента Андрей Дуда ще отдалечи още повече страната от ценностите на демокрацията

16:48 | 26 юни 2020
Обновен: 16:48 | 26 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато президентът на Полша Андрей Дуда установи от последните социологически проучвания, че общественото одобрение към него се понижава, той започна да използва някои от добре познатите тактики от политическия живот в страната. Ето защо Дуда започна да води политика против хората с хомосексуална ориентация, да подкрепя традиционните католически семейни ценности и да търси сближаване с американския президент Доналд Тръмп, пише Bloomberg в свой анализ.

През последните пет години Дуда натрупа богат опит във водене на политика на разделението в Полша. Но докато полският президент ще се бори за още един мандат на изборите в неделя, остава въпросът дали наративът на силно противопоставяне на управляващата партия „Право и справедливост“ ще ѝ донесе нова победа, която отново да бъде предупредителен сигнал за Европа.

Президентският вот се случва в ключов момент за страната, която до преди пет години бе възхвалявана като пример за успешен преход от комунизъм към процъфтяваща демокрация. Но Полша започна да се конфронтира с Европейския съюз по редица въпроси като тези за правата на хората с различна сексуална ориентация, независимостта на съдилищата и контрола върху медиите. Така страната се превърна в проблемното дете на икономическата общност.

Сега обществото в страната ще реши дали това управление ще получи картбланш да продължава да води досегашната си политика в страната. Рискът пред ЕС да изпита допълнителни трудности в справянето с пандемията от коронавирус и последвалите икономически щети е, че Полша върви по пътя на Унгария, която вече мнозина от Брюксел виждат като загубена кауза.

Специалисти от американския мозъчен тръст Freedom House обясняват, че предвид сегашната траектория на Полша през следващите няколко години тя може вече да не се счита за функционираща демокрация. „Ако това продължи през следващите пет години, много е вероятно Полша да остане извън категорията на демократична държава“, коментира Зселике Цсаки, директор по проучванията във Freedom House.

Все пак анализите показват, че Дуда има известна преднина. 48-годишният президент получава подкрепата на 42% от избирателите, показва осредненият резултат от последните пет социологически проучвания. Водещият кандидат на опозицията Рафал Тшасковски, който е кмет на Варшава, се ползва с 28% обществена подкрепа. Това означава, че нито един кандидат няма да получи над 50% от гласовете и вероятно ще се стигне до втори тур. Според социологическите проучвания при втори тур резултатът между двамата кандидати е почти изравнен.

Източна Европа се превръща в тестово поле за това как пандемията се отразява на общественото настроение към политическите лидери. Миналата неделя в Сърбия се проведоха избори, на които партията на президента Александър Вучич постигна убедителна победа, докато опозицията бойкотира вота. Друга европейска държава, която очаква избори, е Хърватия. Те ще се проведат през следващия месец.