Полша отлага президентските избори заради коронавируса

Изборите се отлагат за „възможно най-скорошна“ дата и ще се проведат по пощата

09:31 | 7 май 2020
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Коалиционните партии в Полша се съгласиха да отложат президентските избори тази неделя заради коронавируса, предаде BBC.  

Националистическата партия “Право и справедливост” (ПиС) искаше гласуването да продължи, за да бъде преизбран 47-годишният Анджей Дуда.  

Но според колиционния партньор "Съгласие" и опозицията ПиС поставя политическата победа пред общественото здраве. 

Изборите се отлагат за „възможно най-скорошна“ дата и ще се проведат по пощата. 

Съвпадането на изборите с пандемията подложи Полша на сериозна политическа криза на фона на продължаващата здравна криза, съобщава Адам Истън от BBC във Варшава.  

Както международните, така и полските наблюдатели на изборите изразиха опасения, че гласуването няма да бъде достатъчно прозрачно или справедливо, като се има предвид, че кандидатите са спрели предизборната кампания заради карантината, предава кореспондентът на BBC.  

Полша има близо 15 000 потвърдени случая на Covid-19 и над 700 смъртни случая по данни на американския университет “Джонс Хопкинс”. 

Броят на заразените с Covid-19 е по-нисък, отколкото в много западноевропейски страни, но полският министър на здравеопазването предупреди, че случаите все още не са достигнали своя пик.  

При управлението на президента Дуда Полша предприе мащабни и противоречиви промени в обществото, включително в съдебната система и медиите. 

Опозиционните лидери се опасяват, че “Право и справедливост”, която подкрепя действащия президент, се стреми да гарантира победата си, за да продължи тази програма.