Полша ще проведе президентските избори на 28 юни

Парламентът взе решение за хибридно гласуване - и с отворени избирателни секции, и по пощата

16:35 | 3 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полша ще проведе президентските си избори на 28 юни, след като отложи оспорваното гласуване през май поради пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.  

Решението идва на фона на намаляващата подкрепа за кандидата от управляващата партия “Право и справедливост”, действащия президент Анджей Дуда, тъй като страната продължава да изпитва сериозни затруднения заради щетите, нанесени от вируса.  

През последните пет години водещата партия води разпален спор с Европейския съюз относно демократичните ценности, като същевременно отбягва мултикултурната позиция на блока по въпроси като правата на гейовете. 

 Ако Дуда загуби президентския вот, процесът на преобразуване на Полша ще бъде поставен на риск, тъй като партията няма достатъчно места в парламента, за да отмени президентското вето. 

„Кампанията ще бъде кратка, интензивна и брутална“, заяви Марек Мигалски, политолог, работил и в двата политически лагера.  

"Предстоят три седмици на живот в замъглена информация", допълни той.  

Парламентът приключи с разработването на закона за изборите - взе решение за хибридно гласуване с отворени избирателни секции и възможност за гласуване по пощата за гражданите, които се притесняват от заразяване или не могат да излязат от карантина.