Президентът на Полша търси подкрепата на крайно десни избиратели за втория тур

Всички социолози прогнозират изключително оспорван вот с неизвестен победител до самия край

13:09 | 11 юли 2020
Обновен: 13:10 | 11 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на Полша Андрей Дуда. Снимка: Bloomberg
Президентът на Полша Андрей Дуда. Снимка: Bloomberg

Полският президент Андрей Дуда се обръща все повече към крайно десните политики в търсене на ултраконсервативни избиратели, които ще са му нужни, за да спечели изборите в неделя, пише Bloomberg в свой анализ.

Социологическите проучвания показват, че действащият държавен глава е загубил преднината си пред кмета на Варшава Рафал Тшасковски и така Дуда е под сериозно напрежение непосредствено преди втория тур на вота. Изборите в неделя ще определят бъдещето на източноевропейската страна, след като Дуда и неговите съюзници от управляващата партия „Право и справедливост“ заличиха репутацията на Полша като образец за демокрация.

На втори тур умерените избиратели вероятно ще подкрепят кандидата на опозицията Тшасковски. Ето защо президентът се опитва да привлече гласоподавателите, които са подкрепили кандидат-президента на националистическата партия в страната на първия тур. В този контекст Дуда вече обеща, че ще забрани на двойките с хомосексуална ориентация да могат да осиновяват деца и отправи критики срещу задължителните ваксинации.

„Избирателите, които са в центъра на политическия спектър, почти сигурно са извън обсега на Дуда. Поради това той завива рязко надясно“, обяснява Ана Матерска-Сосновска, политолог във Варшавския университет. „Радикалната поляризация винаги мобилизира политическите симпатизанти“, допълва тя.

Кампанията се изостри до такава степен, че кандидатите не можаха да се споразумеят относно правилата за дебат, след като журналисти на държавната телевизия бяха критикувани от активисти, че са задавали удобни за управляващите и Дуда въпроси по време на дискусия межуду 11 кандидат-президенти преди първия тур на 28-ми юни.

Така се стигна до ситуацията от понеделник вечерта, при която Дуда и Тшасковски участваха в два напълно отделни дебата. Кметът на Варшава отговаряше на въпроси на 20 медии, включително и на държавната телевизия, докато Дуда бе на заседание, където отговаряше на предварително записани въпроси на гражданите. Някои от тях се оказа, че са обвързани с управляващата партия.

На въпрос относно откриването на ваксина срещу коронавируса, Дуда отговори, че е напълно против задължителните ваксинации. Впоследствие той написа в профила си в Twitter, че думите му са били манипулирани и не е имал предвид задължителните ваксини за болести като туберкулоза и полиомиелит.

Радикализираната кампания на Дуда доведе до смъмряне от страна на специалния пратеник на САЩ в Полша, след като депутат от управляващата партия „Право и справедливост“ има връзка между основателите на телевизионен канал в Полша, който е собственост на САЩ, и шпонската мрежа в страната от времето на комунистическия режим преди 1989 г.

„Срамно е, че не се отказвате от това, което знаете, че е лъжа“, заяви американският дипломат Жоржет Мосбахер. „Това е под нивото на представител на полския народ“, заяви той. Порицанието подкопава международното доверие към Дуда, което до голяма степен се основава на отношенията му с президента Тръмп и обещанията за разполагането на повече американски военни на полска територия.