В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пакистан влиза обратно в индекса MSCI

Радина Колева от Investor.bg в предаването В развитие, 15.06.2016

17:46 | 15 юни 2016
Автор: Investor.bg
Радина Колева от Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Радина Колева от Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доставчикът на информация MSCI посочва, че се наблюдава напредък в Китай, но все още има големи проблеми в достъпа на чуждестранните инвеститори до китайските пазари, мобилността на капиталите, прозрачността на макроикономическите данни. Това каза Радина Колева от Investor.bg в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria по повод решението на компанията MSCI да не включи в своите индекси китайските акции, търгувани на борсите в Шанхай и Шънджън. 

Предвид борсовия срив от лятото на 2015 и нестабилността на китайските пазари в началото на тази година аргументът на MSCI е, че трябва да се изчака още малко, за да се видят ефектите от въведените реформи от страна на китайските власти, добави още тя. 

От друга страна, Пакистан влиза обратно в индекса MSCI. Основният индекс на борсата в Карачи отбелязва повишение от 17% от началото на годината. Смята се, че борсата в Пакистан е далеч по-отворена и предоставя мобилност на капиталите на инвеститорите. По-голямата макроикономическа стабилност е друг фактор, който се отразява на решението за обратното им включване в индекса. 

Вижте повече във видеото: