В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България трябва да се насочи към енергийно ефективна икономика

Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в Софийски университет "Св. Климент Охридски", В развитие, 29.05.2020

13:17 | 29 май 2020
Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва да се насочи към енергийно ефективна икономика. Страната трябва да се фокусира и върху секторите със структурни дефицити, които имат нужда от преки инвестиции. Това посочи доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в Софийски университет "Св. Климент Охридски", в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Стойнев направи коментара си по повод плана на Европейската комисия за пакет от 750 милиарда евро, с който да се подпомогне икономическото възстановяване на страните в блока след коронакризата. Според експерта на този етап тази сума е оптималната, за да може да бъде защитен и кредитния рейтинг на Комисията.

Гостът отбеляза, че тепърва държавите ще трябва да защитят средствата, които се предвижда да им бъдат отпуснати, чрез конкретни проекти по осите, които се вписват в изискванията на ЕК.

По негови думи България се намира в благоприятна позиция, тъй като в периода на криза е показала балансирано поведение, умерена и ясна реакция. “Разбира се, тепърва ще разберем какви ще са измеренията на кризата”, коментира Стойнев.

Той отбеляза, че основните уроци, на които пандемията е научила страните членки на ЕС са относно важността на солидарността и интеграцията.

“ЕС като идея е по-жив от всякога”.

Според Стойнев обаче блокът има нужда от реформа, която да го направи много по-ефективен управленски, за да може да реагира навреме при кризи.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук