В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Разработчици отказват да поемат поръчки за софтуер за Наредба Н-18

Христо Петров, управител на счетоводна къща "Голдън Вижън", Радостина Хлебарова, търговец, Паско Пасков, "Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер", В развитие, 24.01.2020

16:14 | 24 януари 2020

За мое огромно съжаление все по-често ми се налага да отказваме поръчки за разработка на софтуер според изискванията на Наредба Н-18. Причината е неяснотата с частта за електронната търговия, където най-често се търсят решения. Аз не мога да поема ангажимент и отговорно да заявя в какви срокове и срещу каква сума може да се отговори на дадено запитване. Това каза Паско Пасков, "Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

По думите му разработчиците предпочитат да работят с клиенти с ясно поставени изисквания към тях и към фирмите за софтуер. 

Първата част от разговора за Наредба Н-18 за касовите апарати вижте тук.

"Ние се занимаваме с комплексни системи за управление на бизнеса, но основният проблем е с обхвата на понятието търговски процес в смисъла на Наредба Н-18",  каза той. 

Специалистът коментира и че въпреки диалога, който се води с НАП в последната половин година, схемите, които са им предоставени, не могат да отговорят на въпросите. 

По думите му търговец има 24 часа, в които може да работи в офлайн режим в сървърите на НАП. Единственият вариант е да се мине на хартия, където има още 72 часа срок. "Говорим за зависимост на търговеца от софтуерните разработчици", смята експертът. 

"Ако днес стане ясно какво иска НАП, аз как да успея за 5 работни дни да реша технически този проблем", коментира и Радостина Хлебарова, търговец. Тя е категорична, че ще затвори електронния си магазин, докато всичко стане ясно, защото не иска да подлежа на санкции. 

"Наредбата е написана по начин, който вероятно изглежда добре в очите на администрацията, но тя е катастрофа за много бизнеси и няма отговор на хилядите запитвания, които се изпращат към НАП. Една трета от онлайн бизнесите, които обслужваме, трябва да затворят на 1 април", посочи и Христо Петров, управител на счетоводна къща "Голдън Вижън"

Той показа и електронно писмо от техен клиент, че не може да покрие изискванията и ще се регистрира в Естония, където ще си плаща данъците. 

"През периода 2016-2017-2018 година НАП доста успешно се справяше с намаляването на сивия сектор в областта на електронната търговия. Те събираха информация от стоки, които са изпратени с наложен платеж от куриерската компания, и проверяваха съответното лице или фирма, ако има разминавания между това, което е декларирано и справката от куриерската фирма. Тогава имаше значителен спад на сивия сектор".

"Имахме много запитвания от клиенти, които искат да минат на светло. Не знам защо през последната година и малко администрацията стигна до извода, че някой, който досега не е бил коректен при много по-лесни за правене на бизнес обстоятелства, сега изведнъж трябва да отговори на много по-сложни изисквания и противоречащи на закона", пита Петров. 

По думите му ако някой иска да бъде нарушител, той няма да се регистрира в НАП, ако го затворят, той ще отвори нова фирма и няма да спазва никакви правила. "Ако досега не е бил коректен, няма да стане сега. Легалният бизнес ще бъде ощетен", смята той. Според него целта е да се сложат допълнителни изисквания към коректните, за да обхванат и некоректните. 

"В сегашния си вид наредбата е най-голямото недоразумение на законодателя в България", убеден е Петров и посочи, че ако администрацията се вслушва повече в бизнеса, нещата могат да станат.. 

На 17 юли 2019 г. 43 организации и фирми внесоха във Върховния административен съд (ВАС) съдебен иск срещу текстове в Н-18, както и иск за спиране действието на Наредбата до произнасяне на ВАС по същество. На 2 август 2019 г. ВАС отхвърли искането за спиране на действието на Наредбата и насрочи гледане на делото по същество за май.

"Докато текат тези съдебни процедури наредбата е в сила и много бизнеси стават нарушители", каза Петров.

За следващата сряда е насрочен и нов протест срещу спорната Наредба Н-18 на финансовото министерство. 

Целия разговор гледайте във видеото