В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Счетоводна кантора за Н-18: Отвратителен законодателен хаос

Христо Петров, управител на счетоводна къща "Голдън Вижън", Радостина Хлебарова, търговец, Паско Пасков, "Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер", В развитие, 24.01.2020

14:18 | 24 януари 2020
Христо Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2019 година Наредба Н-18 има 242 промени. Това са алинеи, точки. Ние като счетоводна къща не успяваме да следим всички промени. Това е един отвратителен законодателен хаос. За последните 12 години, откакто аз управлявам счетоводна къща, не е имало такава ситуация. Това каза Христо Петров, управител на счетоводна къща "Голдън Вижън", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Все още има много неизвестни около Наредба Н-18, която изкара на пореден протест преди седмица търговците. Аз не мога да си отговоря на въпроса какво ще се случи, ако Windows по някаква причина спре да работи. Ако има технически проблем, то тогава трябва да се извика компетентно лице, на което също да бъде платено". Това каза и Радостина Хлебарова, търговец.

Втората част на разговора за Наредба Н-18 за касовите апарати четете тук

"Другият сериозен въпрос е защо няма гратисен период, както в други държави. Мен ме притеснява какви ще са косвените ефекти върху всеки един потребител - това оценено ли е", попита тя. 

Целта на Наредбата за касовите апарати Н-18 е как коректно да се облагат всякакви търговски дейности, коментира и Паско Пасков, "Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер". По думите му у нас процедурата за това е утежнена. "Тя включва и фискалните устройства и връзката с тях", посочи той. 

"Срокът за привеждането на електронните магазини в съответствие с наредбата е 31 март, но когато един търговец има и електронен магазин, и физически магазин, срокът остава 31 януари", коментира Пасков. 

"Държавата в лицето на НАП забелязва, че има много онлайн търговци и такива, които укриват доходи. В тази посока са и най-новите изисквания - да се затегне контролът над тези бизнеси, дори и извън територията на България", коментира в студиото Петров

"Около 110 са направените предложения от всички браншове, от тях 90 са отхвърлени, само някои дребни корекции са направени", каза Христо Петров. 

Пасков коментира, че наредбата действа от 2006 година до 2018 година, като тя е само за касовите апарати. "След това тя става наредба и за софтуерите за управление на търговския процес и електронните магазин", обясни той. 

Специалистите са категорични, че тази наредба засяга почти всички бизнеси. 

Петров обясни, че има десетки бизнеси, които са изправени пред две опции - или да не използват модерен софтуер, за който са платили десетки хиляди евро, да се върнат в миналия век и да пишат на тефтери, или да бъдат нарушители. 

От НАП са отказали коментар за Bloomberg TV Bulgaria.

Гледайте целия разговор във видеото