В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Наредба Н-18 ще се прилага в режим на диктатура на НАП

Адв. Димо Господинов, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Господинов и Генчев", В развитие, 17.01.2020

20:30 | 17 януари 2020
Димо Господинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димо Господинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Собствениците на електронни магазини и производителите на софтуери за управление на продажби имат основание да протестират. Най-големият дефект на Наредба Н-18 е начинът, по който ще се прилага с всички свои неясноти и в един режим на диктатура на тълкуванията на НАП. Това каза адвокат Димо Господинов, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Господинов и Генчев", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Преди дни имаше протест на търговци срещу наредбата за касовите апарати Н-18.

"България е правова държава и когато наредбите са неясни, органи като НАП могат да си изземат правомощията да ги тълкуват превратно и в противоречие със закона. Не е правилно НАП да тълкува наредба, на която е автор - тя е заинтересована страна", коментира той. По думите му трябва да има тълкувателно решение от съда, но за това трябва да минат години. 

"За момента имаме само тълкуванието на НАП и тя освен заинтересована страна, е и в доминираща позиция, тъй като може да отказва регистрации, да отнема регистрации на производители на софтуер, да налага актове, да прави ревизии на задължените търговци". 

По думите му много от тълкуванията на НАП са неиздържани и активните страни са смутени от това как трябва да се тълкува наредбата, ако се влезе в съд. 

Големите рискове, по думите му, са свързани с режима на регистрация на софтуерите, които са годни да бъдат прилагани за управление на продажби в търговски обект или софтуерите, които са годни за електронни магазини. Според него това дава свобода на НАП да внасят постоянно изменения за производителите на софтуер, за да отговарят на изискванията. 

"Логиката е ясна - колкото повече плащания минават по електронен път, толкова по-голяма отчетност има и по-малка сива икономика", коментира той.

Адвокатът посочи, че трябва да има изсветляване на оборотите, но за предвидим за бизнеса начин и да има ясни норми. 

Ако до 31 март един търговец не се е подготвил, рискува да бъде затворен, каза Господинов. Все пак той допуска и толеранс в срока.