Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Грешно планиране на процедурата по обновяване на касовите апарати констатира софтуерният бизнес

Ясен Танев, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, Бизнес старт, 11.02.2019

09:06 | 11 февруари 2019
Ясен Танев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ясен Танев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До края на март близо 200 хил., регистрирани по ДДС фирми, трябва да актуализират касовите си апарати, а техният софтуер да бъде подобрен. Но това няма как да стане, въпреки желанието на бизнеса да се справи в срок. Процедурата е планирала грешно, несъобразена с възможността всички звена в нея да се синхронизират. Какви са притесненията на бизнеса, коментира Ясен Танев, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Ние не променяме касовите апарати и не обновяваме софтуера на касовите апарати. С тази наредба за пръв път се въвежда контрол върху системите за управление на продажби. Променя се начинът, по който бизнесът функционира, защото той започва да предава нови данни, трябва да преработи сегашния си софтуер. България се дигитализира в последните 20 години. В последните 10 години бумът на дигитализацията е огромен. Неща, които са се случвали в последните 10 години и българските компании са разработвали софтуер и са адаптирали решенията, които имат за различните бизнеси, вертикали и ниши, това за 6 месеца трябва да се промени. Но ако приемем, че програмистът е гениален и той може да направи всичко, дори в тия моменти чудесата не се случват, защото има реалности", каза Танев.

По думите на експерта не става дума за опозиция или нежелание на бизнеса да рапортува към НАП, да укрива данъци, това е грешна концепция, но въпреки подкрепата на бизнеса, всичко трябва да е добре планирано и изпълнено, каза още Танев. 

"Ако имате бизнес, в който не сте маркирали нищо на касовия апарат, наредбата за вас няма да промени нищо, защото пак няма да го маркирате или ще маркирате малко, така че черният бизнес е облагодетелстван от наредбата. Ако имате баничарница или будка за вестници, или много малък магазин, също няма да има за вас промяна, защото каквото чукате на компютъра, това влиза и на касовия апарат. Ако сте голям търговски обект и софтуерът ви е на чужд език, това също е голям проблем. Но индустрии, в които има производства и плащане с кредитни карти, които не са в брой, но се броят като такива, Това означава, че трябва да преработите огромното си ERP и да го направите достъпно. ако сте търговска верига или малък, бизнес, който има 20 заведения, имате персонал, който трябва да бъде обучен", това по думите на Танев са част от нещата, които пречат изискванията да са изпълними.

Друг недостатък на наредбата, констатиран от софтуерния бизнес още при излизането й през септември 2018, е "че текстовете не са прецизирани така, че един софтуерен инженер да ги разбере, един производител на касови апарати да ги разбере, да могат всички да се движат добре в процеса". Първите касови апарати, по думите на Танев, са били налични в края на декември. "А първите няколко касови апарата - през януари. Не може, ако някой пропуска да достави едно решение, на което е базирана тази промяна, да очаква, че всички останали ще го догонят", е становището на Ясен Танев.

Танев сподели, че на днешното публично обсъждане са поканени над 60 човека от бизнеса, Българския институт по метеорология, КЗК, Комисията за защита на лични данни, НАП, Министерството на финансите и Народното събрание. Той поясни, че това, което не може да се разбере, е дефиницията за продажба, която според новите закони всеки бизнес сам трябва да определи и да добави новите правила в процеса, но ако тази дефиниция не съвпада с тази на НАП, това се счита за нарушение.

„НАП трябва да се фокусира върху основните данни, с които тя извършва контрол, и това са управлението на продажби и плащания. Това означава, че всичко, което е извън контекста на тези данни – данни за доставки, отстъпки, клиенти, себестойност на артикули, всички таблици от базата данни и данните в тях на потребителя, ако се прецени, че трябва да бъдат подадени, това са бизнес данни“, уточни Танев.

Според него НАП трябва да се вслуша в бизнеса и да покаже, че го е чула в контекста на това, че бизнесът иска бяла икономика, но с тези срокове не може да се постигне съгласие, защото са твърде кратки.

„Искаме да сме сигурни, че когато имаме едни 50 000 – 100 000 устройства на пазара, които са техниката, сървърите и мобилните оператори ще издържат и няма да се окаже, че в един момент всичко ще спре. Така че до юни да сменим всички каси, когато работим само за каса, да започнем да оправяме текстовете. Между юни и септември да прочистим текстовете, за да няма неразбрали, и от септември до декември софтуерните компании да започнат да инсталира приложението, което е базирано на подобрени текстове и наредби. Тогава ще имаме една добра среда, технически обезпечена, подкрепена от бизнеса, правилно изпълнена и смятам, че 1 януари 2020 г. е страхотна дата за празнуване“, каза Ясен Танев.

Според него след 31 март 95% от фирмите са заявили, че няма да бъдат готови до този срок, а 52% казват, че не познават наредбата в детайли. Той уточни, че 32% от хората, които използват системи за управление на търговската дейност, ще се откажат от тях. Ясен Танев добави, че Българска асоциация за развитие на бизнес софтуера би се включила в разяснителна кампания.

Гледайте целия разговор във видео материала.