Изискванията за новите касови апарати ще засегнат най-сериозно електронните търговци

Адв. Николай Кискинов, упр. съдружник във Владимиров Кискинов, В развитие, 11.02.2019

14:20 | 11 февруари 2019
Адв. Николай Кискинов, упр. съдружник във Владимиров Кискинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адв. Николай Кискинов, упр. съдружник във Владимиров Кискинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новите изисквания за касовите апарати ще се отразят най-сериозно на електронните търговци. Това каза адв. Николай Кискинов, упр. съдружник във Владимиров Кискинов, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според промените в Наредба Н-18, от 31-ви март всеки електронен магазин трябва да има касов апарат, одобрен от Националната агенция по приходите (НАП). Това вероятно е добре за приходната агенция, но като цяло изискванията са малко прекомерни за сферата на електронната търговия“.

Кискинов посочи, че издаването на касови бележки е задължително за електронните търговци само в няколко варианта - използване на наложен платеж при доставка, която не е осъществена от пощенски оператор, плащане в брой или при плащане с карта. Гостът коментира, че първите два случая са рядкост, а плащането с карта трябва да бъде уредено по различен начин в закона.

Поради несъвършенства на българското законодателство плащанията с карта и чрез терминал не се приемат за плащане по банков път, независимо, че те минават през банките и са абсолютно прозрачни... Искането на сектора на електронната търговия е за плащанията, направени чрез карти, да не се изисква издаването на касова бележка, тъй като те са еднакви с банковите преводи“.

Според госта ако логиката в законодателството бъде спазена, то всички изисквания на новата наредба ще отпаднат за електронните търговци. Това е важно, защото преработката на всички тези системи е много скъп процес, допълни Кискинов.

Вижте целия разговор във видео материала.