В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Подписването на сделката между САЩ и Китай ще е ключовото събитие през новата седмица

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, В развитие, 13.01.2019

13:43 | 13 януари 2020

На 15 ануари (сряда) се очаква подписването на първа фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай. Именно тази новина може би ще е ключова за седмицата. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Тази седмица започва и сезонът на отчетите“, посочи Попов. Той добави, че отново в сряда се очакват резултатите на големите банки, като начало ще дадат Citigroup и JP Morgan.

„В средата на седмицата предстои да бъдат обявени и данните за представянето на германската икономика през четвъртото тримесечие“, каза още редакторът. По негови думи се очаква най-голямата европейска икономика да нараства през периода с около 0,5% на годишна база.

Попов се спря и на по-важните геополитически и вътрешнополитически теми от миналата седмица.

„Миналата седмица българският премиер Бойко Борисов се присъедини към руския президент Владимир Путин, турския лидер Реджеп Ердоган и сръбския им колега Александър Вучич за откриването на газопровода „Турски поток“, припомни гостът. Той отбеляза, че у нас ключова обаче беше темата около ареста на бившия вече министър на околната среда и водите Нено Димов заради водната криза в Перник.

„Прокуратурата смята, че действията на Димов са били умишлени, защото от началото на 2018 г. той всеки месец е получавал справки, от които е било ясно, че водата в язовир “Студена” спада драстично. Въпреки това той е позволил промишлено водоподаване към две дружества - “Топлофикация - Перник” и “Стомана Индъстри”.

Сред международните теми Попов коментира очакванията САЩ да направят пореден опит да окажат натиск върху Великобритания да изключи китайската компания Huawei от плановете си за създаването на 5G мрежа.

Редакторът се спря и на първия сблъсък между председателя на Европейската комисия и британския премиер, след като Урсула фон дер Лайен заяви, че ще бъде "невъзможно" за Великобритания и Европейския съюз да постигнат цялостна търговска сделка до края на 2020 г.

„Крайно време е Борис Джонсън да признае, че Brexit има своята цена и тя ще е висока за британските граждани“.

Попов коментира и напрежението в Близкия изток от началото на годината, след като САЩ ликвидираха иранския генерал Касем Солеймани. Според редактора Вашингтон и Техеран имат нещо общо отвъд конфликта помежду им. Какво е то – вижте във видео материала.