Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Визитата на Путин ще е сред най-важните събития у нас през 2020 г.

Любомир Стефанов, политолог, Клуб Investor, 11.01.2020

21:02 | 11 януари 2020
Любомир Стефанов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Стефанов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посещението на руския президент Владимир Путин, което е планирано за началото на лятото, ще е едно от най-важните събития през 2020 г. за България. То със сигурност ще предложи интересни моменти. Това каза Любомир Стефанов, политолог, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Стефанов очаква рокадите в „кабинета Борисов 3“ да продължат през 2020 г. на фона на множеството проблеми.

„Не е изключено и други министри да последват оставката на Нено Димов“.

По думите на политолога обаче предсрочните избори все още не са заплаха за правителството и такива няма да има поне в следващата една година.

„Ключов момент през 2020 г. ще е изпълнението на този и следващия бюджет - на доста места в страната се увеличават местните данъци и такси, важно е да се проследят отношенията между централната и местна власт – т.нар. децентрализация, значението на Сдружението на българските общини и пр.“, отбеляза Стефанов.

Според експерта България може да очаква известни отстъпки от Европейската комисия за присъединяването ѝ към Шенгенското пространство, но по отношение на ERM II страната има още какво да докаже.

По отношение на проекта „Турски поток“ Стефанов заяви, че мнението на зам.-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл, че Вашингтон е против проекта, е отдавна ясен.

„България не желае да се конфронтира с Москва по начина, по който го прави Вашингтон, въпреки подкрепата към САЩ и членството в НАТО“, изтъкна Стефанов. Той добави, че в крайна сметка Европейският съюз има достатъчно компетентност и опит в боравенето с природни ресурси от Русия и в работата със самата страна.

"Вероятно е САЩ да виждат конкурент в лицето на Русия по отношение на доставките на газ". 

По мнението на експерта реализацията на българската част от проекта „Турски поток“ съвпада с националния интерес.