В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ще има сериозен недостиг на кадри със средно професионално образование, заяви експерт

Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал, В развитие, 25.03.2019

13:44 | 25 март 2019
Обновен: 13:50 | 25 март 2019
Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Постоянно намалява броят на излизащите на пазара на труда млади хора за сметка на пенсиониращите се поради демографската криза. Има недостиг на човешки ресурс с всякакво образование. Това каза Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"Факт е, че много от завършващите висше образование се реализират на позиции, които не изискват висше образование. Броят на местата за първи курс се изравнява с броя на завършващите средно образование".

Наблюдава се разочарование сред младите хора, които са на позиции, изискващи по-ниско образование. В същото време те са изгубили 4 или 5 години от живота си, през които са можели да напреднат в кариерата, ако бяха започнали по-рано работа, коментира той.

"Очаква се голям недостиг на специалисти със средно професионално образование. Поради това трябва да се популяризира средното професионално образование сред младите хора".

В момента завършилите такова образование имат добра кариера, обясни Велев.

"Очаква се да расте броят на заетите в преработващата промишленост, а заетите в сферата на търговията ще намаляват заради доставките по домове от дигитални платформи".

Има свръхпроизводство на икономисти, юристи, PR специалисти и психолози, а в същото време има недостиг на машинни инженери, енергетици, IT специалисти, математици и физици, заяви той. 

Вижте целия разговор във видео материала.