В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Здравеопазването у нас се нуждае от оценъчна скала на труда

Д-р Галинка Павлова - бивш зам.-председател на БЛС, В развитие, 21.03.2019

20:19 | 21 март 2019
Д-р Галинка Павлова - бивш зам.-председател на БЛС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Галинка Павлова - бивш зам.-председател на БЛС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ниските заплащания на медицинските грижи може да се дължат на липса на политическа воля или експертен потенциал за решение на този проблем. В сектора на здравеопазването няма оценъчна скала и методика, където да съизмерим труда на заетите. Това заяви д-р Галинка Павлова - бивш зам.-председател на БЛС, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"20 години след реформата в здравеопазването нерешените проблеми се разрастват, както и недоволните сред пациентите и лекарите. Протестът на медицинските сестри няма да остане изолиран. Трудно ще се намери решение на въпросите, които касаят сестрите и тяхното заплащане, ако не се промени здравната система. Аз подкрепям исканията за по-добро заплащане. 850 лв. не е заплатата, която тези специалисти заслужават".

Средствата, които постъпват в Здравната каса от лечебните заведения, всеки управител първо разпределя, за да осигури дейността на лечебното заведение, а след това за възнагражденията на лекари, уточни д-р Павлова. "За сестрите остава остатъчна стойност. Грешките след приемането на реформата и липсата на регулатори доведоха до съществени диспропорции. Тези средства трябва да постъпят от Здравната каса. Държавата трябва бъде коректен платец и да превежда пълния размер върху реалните заплати на всички категории лица, 9 на брой, които са освободени", добави тя.

"Честата смяна на правила и нормативни документи води до несигурност и непредсказуемост и това демотивира заетите в сектора".

Очаквайте видео материал с целия разговор.