В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Добрите резултати на ЕРП-тата са само сезонни

Румен Овчаров, бивш енергиен министър; Калоян Стайков, ИПИ; Веселин Радойчев, ПФБК; В развитие; 11.01.2017

14:31 | 11 януари 2017
Автор: Александра Попова
Служител наблюдава производството и потреблението на ток от монитор в контролна стая във Великобритания Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Служител наблюдава производството и потреблението на ток от монитор в контролна стая във Великобритания Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Как се отразява на циркулацията и обема на паричните потоци в българската енергетика рекордното потребление в началото на 2017 и какъв е ефектът от липсата на забрана за износ на електроенергия? На тези и други въпроси отговориха в предаването "В развитие" по Bloomberg TV България с Делян Петришки бившият енергиен министър от Тройната коалиция Румен Овчаров, анализаторът от Института за пазарана икономика Калоян Стайков и анализатора от Първа финансова брокерска къща (ПФБК) Веселин Радойчев.

 „Не мисля, че тези флуктуации (варирания – бел.ред.) на пазара ще доведат до драстични изменения във финансовото състояние на дружествата. И при държавните, и при частните дружества цените са достатъчно твърдо определени варират в много малки граници. Проблемите на тези дружества ще се задълбочават, защото като цяло е сбъркана регулаторната рамка на отрасъла“, смята Румен Овчаров. Според него твърдението, че имаме излишни мощности е невярно, което се е доказало в последните дни, а държавните енергийни дружества продължават да затъват в дългове.

 Рекордното потребление, повишените парични потоци към енергийните дружества от една страна е положително за бизнеса, но от друга не е добро за цените на ниво потребители, смята анализаторът от ИПИ Калоян Стайков. „Рекордното потребление на регулирания пазар значи, че на свободния пазар цените автоматично се вдигат“, каза той, допълвайки, че прекратяването на износа би довело до негативен ефект върху енергийния сектор. Студената зима не значи автоматично, че годината ще бъде добра за енергийните предприятия, допълни Стайков.

 Третият участник в предаването, Веселин Радойчев от ПФБК от своя страна коментира повишението на акциите на енергийните дружества. Според него това отдавна е трябвало да стане. „Този ръст (на ЧЕЗ – бел.ред.) се очакваше, защото компанията дълго време беше подценявана“, каза той. Според Радойчев текущите резултати няма да окажат влияние върху дългосрочното състояние на компанията. „От една страна има ръст на потреблението, тоест по-висока печалба, но от друга страна има много сериозен ръст на технологичните загуби поради метеорологичните условия“, допълни още той, отчитайки, че най-губещото предприятие към момента е това в Североизточна България – ЕНЕРГО_ПРО.

 Целият разговор вижте във видеата: