В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китай може да залее света с евтини автомобили

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, "В развитие", 24.05.2024

18:00 | 24 май 2024
Обновен: 08:35 | 27 май 2024
Автор: Павел Велев

Развитието на електрическа мобилност в Китай започна преди 30 години, когато започна да развива технологиите за батерии. Той създаде огромни заводи за производство на електромобили с общ капацитет 30 - 40 млн. годишно. На световния пазар миналата година бяха продадени малко над 84 млн. Китай може да залее световния пазар с евтини и достъпни електрически автомобили, които са с високо качество. В момента заводите работят с намален капацитет – около 30%, заяви арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Относно въведените мита Станиславов коментира, че по този начин се печели време за производителите в Северна Америка и Европа да достигнат по-високо технологично ниво, особено, що се касае производството на батерии – „разковничето“ за развитието на електромобили.

„Новите тарифи няма да спрат настъплението на китайските производители. Те ще ги накарат да обмислят друга стратегия – няма директно да внасят от Китай чрез кораби и влакове, а китайците ще дойдат и ще направят заводи в Северна Америка и Европа. Това е голяма възможност за държавите от Централна и Източна Европа, които са производствен хъб на автомобилната индустрия в Европа“.

Китайската автомобилна индустрия успешно се интегрира в световната автомобилна индустрия. Техните доставчици са идентични с доставчиците на западноевропейските производители. В много китайски компании инвеститори са Рено, Фолксваген и др. и осъществяват трансфер на технологии.

„След 5 години няма да има западноевропейска или китайска автомобилна индустрия, това ще е световната автомобилна индустрия, в която Китай сега се опитва да бъде водеща държава“.

Коментирайки отношенията на Европа и Китай в контекста на производството на електромобили, Станиславов заяви, че Унгария е печеливша от сътрудничеството с Китай – получи големи инвестиции, включително и в производството на батерии, което е ключово за електрическите автомобили. България превъзхожда Унгария като обща стойност за правене на бизнес. България няма толкова много доставчици – не е толкова развита екосистемата, но тя е много по-развита от Сърбия.

„Ние имаме своите предимства, въпрос на стратегия и осъзнаване е от страна на нашите правителства на това какви са целите пред автомобилната индустрия“.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.