В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Игрите на легендарното студио Blizzard се връщат в Китай

Репортаж, "В развитие", 10.04.2024 г.

18:00 | 10 април 2024
Обновен: 09:12 | 11 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Китайските геймъри отново ще могат да играят игри като StarCraft, Hearthstone и Overwatch след като компанията NetEase обяви, че е подписала нов договор за разпространение, което продължава 15-годишното партньорство за доставка на игри в Китай. Това означава, че World of Warcraft отново ще е достъпна за най-големия пазар на игри в света. 

Геймърите в Китай отново ще могат да играят заглавия като StarCraft, Hearthstone и Overwatch. Голямото сътрудничество между базираният в Гуанджоу издател и Blizzard беше прекратено през януари миналата година. Тогава нямаше договорка за удължаване. Това доведе до спад в цената на акциите от 15% на NetEase в Хонконг.

В рамките на новото споразумение отделът за игри на Microsoft и NetEase се съгласиха да проучат въвеждането на нови заглавия за конзолите Xbox. Акциите се повишиха с 4.1 процента ден по-рано, заради спекулациите за завръщането на игрите на Blizzard.

Изпълнителният директор на NetEase Уилям Динг обяви, че е развълнуван да започне следващата глава от партньорството, която се гради на доверие. Предходните преговори пропаднаха, заради постоянно неразбирателство и противоречие между двете страни.

След прекратяването на преговорите от Blizzard спряха продажбите на повечето си игри в Китай. Това прекрати доходоносно сътрудничество и за двете страни. Някои от най-новите световни хитове на компанията, не бяха достъпни в Китай. Игрите на компанията предстои да се завърнат последователно на пазара, стартирайки от лятото. Нови подробности ще бъдат представени през следващите седмици.

Компаниите се нуждаят от време, за да рестартират своите услуги и разрешаване на технически проблеми, включително преработване на сървъри и подновяване на различни данни. През миналата година от NetEase дори разрушиха голяма статуя на един от емблематичните артефакти от игрите на Blizzard, за да символизират прекратяването на споразумението. Това дори се излъчваше на живо за почитателите. Сега статуята ще бъде изградена наново. Обещаха, че ще работят в тясно сътрудничество.

Компанията Blizzard беше придобита от Microsoft през октомври в сделка за 69 млрд. долара, която е рекордна за индустрията.

Blizzard и NetEase сключиха първи договор за сътрудничество през 2008 г. и го подновиха през 2019 г. Реално китайската компания получи световно признати заглавия, а Blizzard получи достъп до най-големия пазар за игри.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.