Microsoft съкращава 1900 работни места в Blizzard

Джейсън Шрейър, Bloomberg

17:00 | 26 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какви подробности знаем за съкращенията?

В цялата компания цари хаос. И в момента получавам съобщения от разни хора, които казват, че не знаят дали са съкратени, защото техният Slack е бил деактивиран.

Говорител на Blizzard ми каза, че всички ще разберат дали си запазват работата или не до края на деня. Става дума за 1900 души.

Да, хаосът е пълен.

Изненадващото е, че става дума и за някои от старшите ръководители, например президентът Майк Ибара, който преди това каза, че няма да напуска. Както и директорът по дизайна и съосновател.

Да, Алън Адхъм, той е съосновател, практически той основа Blizzard. Той е много отдавна в компанията.

Да, говорим за големи промени. Мнозина вярват, че Майк Ибара си отива по различни причини. Смятам, че той предизвика смут в Blizzard по време на няколко бурни заседания миналата година и някои решения, които не се харесаха на хората.

Но все пак е голяма изненада.

Blizzard спряха някои от големите си игри. Например играта Odyssey. Игра на оцеляване. Нещо като Покемон с оръжия, игра за оцеляване, която току-що излезе.

Но да, наистина историята е много кървава. Бях чул слухове, че може да има съкращения в Blizzard, но се оказаха много по-големи и жестоки, отколкото очаквах.

Казвал съм, че всяка голяма сделка по сливане и придобиване, когато голяма компания се влива в друга голяма компания или бива слята с нея, често има съкращения. Поради застъпване на позиции и поради желанието да се постигне ефективност. Но това е част от голямата идея какво получава Microsoft с покупката на Activision Blizzard. Имаме ли представа как върви интеграцията и какъв е фокусът на проектите като съдържание и заглавия?

Да, още не знаем, макар че се опитваме. Минаха 3 месеца откакто Microsoft официално купи Activision Blizzard.

Тогава мнозина бяха оптимисти, а отиващият си шеф на Activision не беше най-популярното лице в компанията и хората искаха да видят какво ще стане.

Microsoft все още не е казал какви са плановете му за Activision Blizzard и франчайза Call of Duty, Warcraft, Diablo и останалите големи игри.

Знам, че все още Blizzard работи по нови проекти. Мнозина мислят, че Microsoft ще заложи на франчайзите, които вече имат успех. Аз не го вярвам.

Но да, не знаем.

Чуваме разни неща за много съкращения във излишни отдели като Маркетинг и други, които бихте очаквали да бъдат засегнати от интеграцията с друга компания, която има подобни дейности.