В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Според Goldman суровините ще поскъпнат, тъй като централните банки намаляват лихвите

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 25.03.2024 г.

15:30 | 25 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Според Goldman Sachs Group Inc. суровините ще поскъпнат през тази година, тъй като централните банки в САЩ и Европа се стремят да намалят лихвените проценти, което ще подпомогне промишленото и потребителското търсене. Суровините могат да се върнат с 15% през 2024 г., тъй като разходите за заеми намаляват, производството се възстановява, а геополитическите рискове се запазват, заявиха анализатори. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Според банката медта, алуминият, златото и петролните продукти могат да се покачат, като също така подчерта необходимостта инвеститорите да бъдат селективни, тъй като печалбите няма да бъдат универсални.

Банката вижда възвръщаемост от 15%, но съветва за селективен подход

През първото тримесечие суровините отбелязаха скромен ръст, като суровия петрол поскъпна, златото достигна рекорд, а медта надхвърли 9000 долара за тон. Политиците от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка сигнализираха за намерението си да намалят разходите по заемите през тази година, тъй като инфлацията намалява. Освен това Китай даде знак за допълнителна подкрепа за своето възстановяване.

Установихме, че намаляването на лихвените проценти в САЩ в среда без рецесия води до повишаване на цените на суровините, като най-голям тласък имат металите (по-специално медта и златото), следвани от суровия петрол“, заявиха анализаторите. „Важно е да се отбележи, че положителното въздействие върху цените има тенденция да се увеличава с времето, тъй като импулсът за растеж от по-свободните финансови условия се проявява.“

Предпазливите бичи прогнози на Goldman повтарят коментарите на други пазарни наблюдатели. Според Macquarie Group Ltd. по-рано този месец суровините навлизат в нов цикличен подем, подпомогнат от по-ограничените доставки и оживлението в световната икономика. Джеф Къри, бивш ръководител на отдела за изследване на суровините в Goldman, а сега в Carlyle Group LP, също прогнозира ръст, тъй като Фед намалява лихвите. На други места JPMorgan Chase & Co. изтъкна потенциала на златото за растеж.

"В средносрочен план продължаваме да поддържаме конструктивен възглед за златото, подкрепен от евентуално облекчаване на Фед, което би трябвало да активира от решаващо значение до голяма степен спящите покупки от ETF", заявиха анализаторите, визирайки потоците от борсово търгувани фондове.

Банката остава с негативни прогнози за металите за батерии като никел, кобалт и литиев карбонат. Анализаторите смятат, че е твърде рано да се говори за решителен край на тези съответни мечи пазари.

Друга водеща тема от терминала на Bloomberg е свързана с най-високопоставеният служител на Япония, отговарящ за валутните въпроси, който отправи най-решителните си предупреждения от месеци насам срещу спекулативните движения на валутния пазар, тъй като йената продължава да се колебае близо до интервенционното ниво от 2022 г.

Сегашното отслабване на йената не съответства на фундаменталните фактори и очевидно се дължи на спекулации. Ще предприемем подходящи действия срещу прекомерните колебания, без да изключваме каквито и да било варианти“, заяви пред репортери в понеделник заместник-министърът на финансите по международните въпроси Масато Канда.

Винаги сме подготвени“, изтъкна Канда, запитан за евентуална пряка намеса на валутния пазар.

Трейдърите се придържат към мечи залози за йената

През 2022 г. Япония се намеси на пазарите, за да подкрепи йената, когато валутата достигна 151,95 спрямо долара. Миналата седмица японската валута падна близо до това ниво, като в петък отслабна до 151,86 за долар. По време на изказването на Канда йената се засили, а по-късно се повиши още повече до 151,05.

Само за две седмици наблюдаваме големи колебания от 4% в курса долар-йена, движение, което не отразява фундаменталните фактори и намирам това за необичайно“, коментира Канда.

Предупрежденията на Канда относно валутата са първите му от февруари насам. Валутата се търгува около 150-151 за долар, след като миналата седмица Японската централна банка повиши лихвените проценти за първи път от 2007 г. насам.

Въпреки че може да се очаква, че повишаването на лихвения процент ще засили валутата, забележките на управителя на Централната банка на Япония Казуо Уеда, в които се подчертава, че финансовите условия ще останат лесни, са сред факторите, които допринесоха за продължаващата слабост.

Хедж фондовете увеличиха мечи залозите на йени през седмицата, продължаваща до срещата на Японската централна банка през март.

Goldman Sachs Group Inc. повиши прогнозите си за курса на долара спрямо йената, очаквайки благоприятната макросреда да натежи на японската валута през следващите месеци. Сега компанията очаква американската валута да се търгува на нива около 155 йени.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.