Йената поскъпва с над 1% заради залозите за по-агресивни съкращения от страна на Фед

Японската добави 1,3% до 140,97 за долар, преминавайки четиримесечния връх от 141,71, достигнат миналата седмица

09:50 | 14 декември 2023
Обновен: 12:23 | 14 декември 2023
Автор: Юми Тесо,Сабуро Фунабики
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Йената поскъпна с повече от 1% спрямо долара, тъй като търговците увеличиха залозите си за по-агресивно намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв (Фед) през 2024 г. и спекулираха относно момента, в който Японската централна банка ще се откаже от отрицателните лихвени проценти.

Японската валута добави 1,3% до 140,97 за долар, преминавайки четиримесечния връх от 141,71, достигнат миналата седмица. Движението се случи, след като в сряда Фед даде сигнал за преминаване към намаляване на лихвените проценти и след като инвеститорите очакват срещата на Японската централна банка (BOJ) през следващата седмица, за да намекнат кога ще коригира политиката си.

Миналата седмица изказвания на управителя на BOJ Казуо Уеда и един от неговите заместници подхраниха спекулациите, че Централната банка може да прекрати отрицателната лихва този месец. Тези очаквания отпаднаха, след като запознати с въпроса лица заявиха, че официалните лица не виждат нужда да бързат с прекратяването на политиката този месец.


Йената към долар достига пиково ниво от юли насам

"Стимулът е широката слабост на долара, дължаща се на неочаквано оптимистичния курс на Фед, при който дългосрочната доходност в САЩ пада под 4%", казва Такуя Канда, генерален мениджър на изследователския отдел в Gaitame.Com Research Institute Ltd. "Допълнителна подкрепа за йената оказват и продължаващите спекулации, че в близко бъдеще BOJ ще прекрати режима на отрицателни лихвени проценти."

По-пасивен подход от страна на Европейската централна банка и Английската централна банка по-късно днес може допълнително да подчертае контраста със залозите за затягане на политиката на BOJ, което ще подкрепи покупките на йени - каза Канда.

Очаква се ЕЦБ да запази основните лихвени проценти непроменени по-късно през деня, както и БОЕ, според проучвания на Bloomberg сред икономисти.

"BOJ вече има по-малко възможности за затягане на политиката заради потенциалното намаляване на лихвите от страна на Фед", каза Шоки Омори, главен стратег в Mizuho Securities Co. "Валутните пазари изглежда се борят да намерят подходящото ниво и йената може да се сблъска с нестабилна търговия в краткосрочен план както спрямо долара, така и спрямо еврото."

Инфлацията в Япония остава над целта на централната банка от 2% всеки месец от април 2022 г. насам. Въпреки това представителите на Банката на Япония заявиха, че искат да видят допълнителни доказателства както за инфлацията, така и за растежа на заплатите.

С нарастването на спекулациите за понижаване на лихвените проценти от страна на Фед "все повече инвеститори виждат по-висока пречка пред Японската централна банка да повиши разходите по заемите след прекратяването на режима на отрицателни лихвени проценти", каза Макото Сузуки, старши стратег по облигациите в Okasan Securities Group Inc. "Някои дори смятат, че е трудно за BOJ да прекрати режима на отрицателна лихва."

Междувременно се смята, че скандалът с фонда за подкупи, който е обхванал дълго управляващата Либерално-демократическа партия, има потенциал да засили йената. Политическата фракция на бившия лидер Шиндзо Абе - който отстояваше паричните стимули, които бяха в основата на слабостта на йената - е в центъра на скандала, което води до мнението, че това ще спомогне за ускоряване на излизането от настоящата парична политика.