Глобалната печалба от търговия със суровини надхвърли $100 млрд.

Макар че печалбата спадна спрямо рекордните резултати от 2022 г., тя все пак с лекота надмина предишни върхови постижения

17:38 | 18 март 2024
Автор: Арчи Хънтър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Секторът за търговия със суровини отбеляза втората си най-добра година по отношение на печалбата, като събра над 100 млрд. долара и натрупа планина от парични средства, които да похарчи за активи и навлизане на нови пазари.

Макар че печалбата спадна спрямо рекордните резултати от 2022 г., тя все пак с лекота надмина предишни върхови постижения, като например 2008-2009 г., според анализ на консултантската компания Oliver Wyman LLC.

"Като цяло видяхме доста добри маржове и това на практика се дължи на факта, че предлагането и търсенето продължават да са малко по-ограничени", заяви в интервю консултантът Адам Пъркинс.

Резултатите на много играчи в индустрията все още не са публични, но печалбите на най-големите независими търговски къщи се очаква да покажат среден спад от над 30% спрямо рекордните нива през 2022 г., показва докладът.


Втората най-добра година някога/Брутните маржове при търговията със суровини спаднаха от рекордните нива през 2022 г., но запазиха възходящата си тенденция

Все пак прекъсванията и недостигът на доставки на дизелово гориво и газьол компенсираха по-ниската волатилност на суровия петрол, свързана с Русия, докато маржовете при търговията с газ и електроенергия също останаха сравнително високи.

Фирмите, които купуват, съхраняват и транспортират световните ресурси, излизат от най-печелившия период в историята си с огромни средства, за да затвърдят ролята си на стратегически доставчици на енергия, метали и храни, тъй като Западът продължава да се отказва от изкопаемите горива, чието търсене в световен мащаб продължава да расте.

Те вече закупиха петролни рафинерии, активи за съхранение, електроцентрали и дори други търговски дружества, като същевременно получиха голяма подкрепа от страни като Италия, Германия, САЩ и Саудитска Арабия, за да гарантират доставките на основни стоки като газ и мед.

"Традиционно тази позиция в областта на енергийната сигурност не би била заемана от независим търговец", казва Пъркинс, но те са "привлечени в тази роля".

Междувременно, чрез обратно изкупуване на акции и изплащане на дивиденти, ръководителите, които притежават акции или са партньори в тези предимно частни компании, също са станали мултимилионери в този процес. Това спомага за ускоряване на смяната на върха на някои от тези фирми, тъй като изтъкнатите търговци се пенсионират, предавайки управлението на нова гвардия.

"Мисля, че това е чудесна възможност за хората, които идват, но също така е и малко изнервящо - има повишен контрол - всеки иска да продължи наследството", казва Пъркинс.