В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В Китай расте поколение, което очаква по-нисък стандарт на живот от предходните

Владимир Шопов, политолог, във "В развитие" 09.11.2023 г.

18:15 | 9 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Посещението на премиера на Австралия в Китай има за цел рестарт на двустранните отношения, които от 2015 г. насам бяха влошени и възстановяване на търговските такива. Двупистовата дипломацията цели да раздели въпросите по сигурността от търговията, тъй като Китай разбра, че австралийската отбранителна политика няма да се промени, за това по-скоро се опитват да възстановят търговските отношения. Проблемът с пазара на труда в Китай е малко очакван, но поредният, с който управлението в Китай ще трябва да се справи. Има огромно несъответствие между нуждите на бизнеса и квалификацията на младите хора, това коментира Владимир Шопов, политолог, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Четиридневното посещение на премиера на Австралия в Китай има два мотива. Единият е рестарт на двустранните отношения, тъй като от 2015 г. насам двете страни са във влошени отношения, каза Шопов. Австралия бе първата държава, която си промени отношението към Huawei и започнаха антишпионски разследвания, а тези обтегнати отношения достигнаха своя пик по време на пандемията. Другият фокус на срещата е върху търговията, гостът смята, че основната идея бе да се постигнат споразумения, за да отпаднат тарифите и ограничения върху австралийски продукти от страна на Китай. Шопов обясни, че и двете страни имат пряка полза от възстановяване на търговските отношения и го осъзнават.

Още е рано да се каже, че посещението е повратна точка в отношенията между двете страни. Австралия бе първата политически западна държава, която влоши отношенията си с Китай и те бяха шаблона за това как западните държави да реагират на нарастващата агресивност на азиатската страна, а западна Европа и САЩ наблюдаваха с интерес тази динамика, обясни гостът. В момента Китай опитва нова формула на отношенията, за която гостът смята, че е двупистова дипломация. Двупистовата дипломацията цели да раздели въпросите по сигурността от търговията, тъй като Китай разбра, че австралийската отбранителна политика няма да се промени, за това по-скоро се опитва да възстанови търговските отношения.

Гостът смята, че тази формула може да бъде приложена и с други западни държави, от които ЕС е най-вероятният кандидат, както и Южна Корея. По-трудно би било прилагането на този тип отношения със САЩ и Япония.

Наблюдавахме Австралия и други западни държави контролират и филтрират китайските инвестиции и неуспешния опит на Китай за инвестиция насочени в сектора на критични минерали в Австралия. Но двете държави са зависими една от друга, 20% от износът на Австралия е към Китай, а азиатската страна разчита на Австралия за суровини, каза Шопов.

Този модел на Китай може да се окаже бъдещият им в преговорите с други държави, тъй като отваря страната по търговските въпроси, а в област сигурност и климатични промени не може да очакваме нищо, обясни гостът.

Проблемът с пазара на труда в Китай е малко очакван, но пореден, с който управлението в Китай ще трябва да се справи. По официални данни младежката безработица надхвърля 20%, а властите спряха да публикуват данни. Гостът обясни, че след като стана известна методологията на изследване, се спекулира, че безработицата е всъщност много по-голяма от представените данни, тъй като включва и младежите, които работят само някои дни в седмицата, към постоянната заетост.

Има огромно несъответствие между нуждите на бизнеса и квалификацията на младите хора. Секторите, в които младите учат и се развиват, са точно секторите, които бяха засегнати най-много от Covid-19 и оставят засегнати и до днес, обясни гостът. А политиките на управляващите нанесоха щети върху технологичния сектор, ИТ, образование и финансовият сектор, а завършилите висше учебно заведение се насочват именно на там.

„Проблемът е сериозен и изисква решения и решителност, които в момента не се виждат.“

За решение на този проблем властите са предприели мерки, като програми, които предоставят възможност на завършилите, да придобият нови образователни степени, докато се подобри ситуацията. Също така са увеличили броя на позициите в държавната администрация, за да поеме част от младите, обясни гостът. Предизвикателството е, че скоростта на преструктуриране на икономиката трябва да бъде засилена, за да се интегрират хората.

Големият риск е свързан с това, че в страната се коментира за нарушаване на социалния договор, които се базира на ограничение на политическите права за сметка на възможности професионално развитие и за забогатяване на гражданите, обясни гостът. За първи път се появява поколение, което очаква стандартът му на живот да е по-нисък от този на предходното поколение. Гостът допълни, че доста голяма част от студентите са натрупали дългове за висшето си образование, а когато са взимали решението за изтегляне на заема не са очаквали ситуация, в която няма да могат да си намерят работа.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.