Австралия се оттегля от търговските преговори с ЕС заради селското стопанство

Двете страни работят по споразумение за свободна търговия повече от пет години и въпреки че имаше широк консенсус в повечето области, няколко оставащи селскостопански въпроса заплашваха да провалят целия договор

11:14 | 30 октомври 2023
Автор: Джеймс Майгер, Бен Уесткот, Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралия се оттегли за втори път в рамките на три месеца от преговорите с Европейския съюз за споразумение за свободна търговия, което почти сигурно означава забавяне на всякакво споразумение до следващата година или след това.

„Не успяхме да постигнем напредък“ в преговорите с Европа, каза австралийският министър на търговията Дон Фарел в изявление в неделя от Осака, където се срещна с европейски представители в кулоарите на срещата на Г-7. „Преговорите ще продължат и се надявам, че един ден ще подпишем сделка, която е от полза както за Австралия, така и за нашите европейски приятели.“

Двете страни работят по споразумение за свободна търговия повече от пет години и въпреки че имаше широк консенсус в повечето области, няколко оставащи селскостопански въпроса заплашваха да провалят целия договор. Австралия настояваше за по-голям достъп до европейския пазар за своето говеждо, овнешко и захар, докато Брюксел иска край на използването на определени географски локатори за продукти като просеко и фета.

„Европейската комисия съжалява за липсата на напредък, постигнат по време на преговорите в Осака“, се казва в изявление, изпратено по имейл. „Австралийската страна постави отново селскостопански изисквания, които не отразяват последните преговори и напредъка, постигнат между висши служители. Европейската комисия е готова да продължи преговорите."

Преговорите в Япония се смятаха за последен шанс за сделка в скоро време, като и двете страни предупредиха, преди да започнат, че неуспешното сключване на сделка сега може да я забави с месеци или дори години. След като Фарел и австралийците напуснаха последния кръг от преговорите през юли, нито Канбера, нито Брюксел бяха напълно убедени, че може да бъде постигнато споразумение, въпреки че имаше предпазлив оптимизъм, че това най-накрая може да се случи.

Като знак, че има очаквания, че сделката е готова за сключване, ЕС изпрати комисаря по земеделието Януш Войчеховски в Япония, за да участва в преговорите.

Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис каза пред репортери в Осака в събота, че сделката с Австралия е „достижима“, като остават някои препятствия. Фарел каза пред австралийските медии по-рано в неделя, че е разговарял с френската делегация през уикенда в Осака, за да се опита да постигне пробив.

Решението на Фарел да се оттегли от преговорите беше аплодирано от австралийски бизнес групи, фермери и дори от дясноцентристките опозиционни партии. Австралийската търговско-промишлена камара заяви, че е съгласна с решението на правителството, докато Националната федерация на фермерите заяви, че сделката за свободна търговия би поставила в неизгодно положение селскостопанския сектор на страната.

„Днешното решение беше трудно, но в крайна сметка беше правилното“, каза президентът на NFF Дейвид Йочинке в изявление в понеделник. „Разочароващо е, че европейците не пожелаха да изложат нещо комерсиално значимо на масата.“

Други заинтересовани страни бяха по-малко оптимистични.

Несключването на сделката в Осака е „катастрофален резултат“ за нещо, което е стратегически важно и за двете страни, според Джейсън Колинс, главен изпълнителен директор на Европейско-австралийския бизнес съвет. „Австралийският министър даде да се разбере, че неговите заинтересовани страни в селското стопанство искат подобрена сделка за достъп до пазара, което се очакваше да бъде договорено и решено тук.“

И двете страни имат реална причина да постигнат споразумение.

Що се отнася до Австралия, лявоцентристкото лейбъристко правителство се нуждае от победа след тежкото поражение на подкрепения от него национален референдум за създаване на консултативен орган на коренното население. То беше критикувано от фигури от опозицията, че не се фокусира достатъчно върху икономиката и споразумение за свободна търговия с Европа би противодействало на този наратив.

Междувременно администрацията на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се нуждае от победа в търговията след пропуснатия опит със САЩ да премахнат митата върху стоманата и алуминия, наложени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп. Освен това изпитва затруднения при сключването на споразумение с блока Меркосур, който включва Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай.

„Прозорецът на възможността се затваря и няма повече време за забавяне, има сделка, готова за сключване“, според Колинс от EABC, който беше в Осака за преговорите.